Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Η καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης κ. Ευφροσύνη Γεώργα, την Τρίτη 18 Μαρτίου 2025, παρακολούθησε διαδικτυακό σεμινάριο διάρκειας 2 ωρών το οποίο υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε) (εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης) σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης eTwinning με θέμα «Ψηφιακή Πολιτειότητα Παιδιών» (Digital Citizenship).

Έγινε παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού που δημιουργήθηκε από την ΕΔΥΤΕ σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης/Ε.Δ.Ι.Β.Ε.Α. του Πανεπιστημίου Κρήτης και είχε ως στόχο την ανάπτυξη της Ψηφιακής Πολιτειότητας, μιας δεξιότητας που βοηθάει τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα και το διαδίκτυο με τρόπο ασφαλή, αποτελεσματικό και υπεύθυνο.
Παρουσιάστηκαν τρόποι αξιοποίησης του εκπαιδευτικού υλικού στην υλοποίηση έργων eTwinning, αλλά και στο σχολείο σύμφωνα με τις παρακάτω θεματικές :
-Προστασία Ιδιωτικότητας και Ασφάλεια: τα παιδιά κατανοούν τα δικαιώματα απορρήτου των δεδομένων τους, μαθαίνουν πώς να προστατεύουν τις προσωπικές τους πληροφορίες και πώς να αποφεύγουν επικίνδυνες διαδικτυακές συνομιλίες.
-Ψηφιακό αποτύπωμα: τα παιδιά μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται την ψηφιακή τους ταυτότητα με σύνεση και υπευθυνότητα.
-Διαδικτυακός Εθισμός: τα παιδιά μαθαίνουν πώς να χτίζουν υγιείς ψηφιακές συνήθειες κατανοώντας τις έννοιες όριο, μέτρο και αυτοέλεγχο.
-Διαδικτυακό Εκφοβισμό: τα παιδιά κατανοούν τη διαφορά μεταξύ αγένειας και εκφοβισμού/ρητορικής μίσους και μαθαίνουν πώς να τα αντιμετωπίζουν .
-Ψευδείς ειδήσεις: τα παιδιά μαθαίνουν πώς να αναγνωρίζουν τις αξιόπιστες πηγές πληροφοριών και να είναι σκεπτόμενοι χρήστες των ψηφιακών μέσων.
-Ακατάλληλο περιεχόμενο: τα παιδιά μαθαίνουν για την αξιοποίηση της γλώσσας των κειμένων και των συμβόλων της τεχνολογίας, ώστε να προστατευτούν από υλικό ακατάλληλου περιεχομένου που διατίθεται μέσω του διαδικτύου.
Κάθε μια από τις θεματικές αναπτύχθηκε με ένα μείγμα 4 εκπαιδευτικών/ψυχαγωγικών εργαλείων:
-Ένα βίντεο Κινουμένων Σχεδίων (Animation video) που περνάει τα εκπαιδευτικά μηνύματα της εκάστοτε θεματικής
-Ένα βίντεο αλληλεπίδρασης (interactive), που βοηθάει τα παιδιά να κατανόησουν και να εμπεδώσουν το μήνυμα της θεματικής
-Ένα ψηφιακό παιχνίδι (videogame), που βοηθάει τα παιδιά να εμπεδώσουν τα μηνύματα της θεματικής.
-Μία δημιουργική δραστηριότητα, η οποία έχει σχεδιαστεί να γίνεται μαζί με τον γονέα, ώστε να βοηθάει τα παιδιά να σκεφτούν και να προβληματιστούν σχετικά με τα μηνύματα της θεματικής