Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Οι μαθητές/-τριες τού Γαλλικού Τμήματος των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης, από τις 20 Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 10 Ιουνίου 2024, με την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς τους κ. Έφης Γεώργα, συμμετείχαν στην υλοποίηση εκπαιδευτικού έργου στο πλαίσιο τής ευρωπαϊκής δράσης eTwinning (διαδικτυακή αδελφοποίηση και ανταλλαγή) σε συνεργασία με μαθητές/-τριες 14 σχολείων από τη Γαλλία και άλλων 6 σχολείων από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λετονία, την Πορτογαλία και τη Σερβία.

Στο έργο αυτό, που συμμετείχαν μαθητές/-τριες ηλικίας 6 έως 12 ετών, στόχος ήταν να οικοδομηθούν τα θεμέλια μιας ευρωπαϊκής κουλτούρας τού πολίτη μέσα από πολυγλωσσικές δραστηριότητες που πραγματοποίησαν οι μαθητές για να εξερευνήσουν τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Αυτό το συλλογικό έργο συμπεριελάμβανε τη δημιουργία ενός ψηφιακού βιβλίου ευρωπαϊκών χωρών και γλωσσών μέσα από το ανταλλαγή προκλήσεων των Ευρωπαίων εταίρων.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε η αλληλογνωριμία των τάξεων μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη και την ανάθεση ευρωπαϊκών προκλήσεων. Οι τάξεις ανέλαβαν πολύγλωσσες προκλήσεις, για να εμπλουτίσουν το ψηφιακό τους βιβλίο, και το βίντεό τους με τίτλο «SUPER CHALLENGE» αναρτήθηκε στην αντίστοιχη σελίδα τού Twinspace, στο οποίο αναφέρεται το όνομα τού σχολείου, τής πόλης και τού γλωσσικού επιπέδου τής τάξης.

Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν ομάδες "οικογενειών" μεταξύ των τάξεων των συμμετεχόντων σχολείων, παρόμοιου γλωσσικού επιπέδου, οι οποίες συνεργάστηκαν στην αποστολή που τους ανατέθηκε. Κάθε "οικογένεια" ανέλαβε την αποστολή να ανακαλύψει μια ευρωπαϊκή χώρα με στόχο τη συλλογή των πολιτιστικών θησαυρών της.
Σε κάθε "θησαυρό" οι μαθητές/-τριες προσέθεσαν μια φωτογραφία και έναν ήχο στη γλώσσα τής χώρας, δημιουργώντας την ταυτότητά της.

Τέλος, όλες οι τάξεις που συμμετείχαν στο έργο προσκλήθηκαν σε μια διαδικτυακή συνάντηση για να ανακαλύψουν το τελικό ψηφιακό βιβλίο τους. Η στιγμή τής ανταλλαγής ήταν μια ευκαιρία να δημιουργηθούν  δεσμοί μεταξύ των μαθητών/-τριών των σχολείων-εταίρων και, έτσι, να ενισχυθεί η έννοια τής ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Μπορείτε να δείτε τις δημιουργίες των μαθητών και των μαθητριών μας εδώ, εδώ και εδώ.

image001