Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

«Είναι πάντα ωραίο να βρίσκεσαι πάνω από τα σύννεφα! Αλλά αν ήμουν πουλί, θα χόρευα στην καταιγίδα! Θα περνούσα μέσα από τα σύννεφα όπως κάνει το φως! Θα άκουγα στη βροχή, τη συμφωνία του κεραυνού!» τραγουδάει η Zaho de Sagazan.

Αγαπάμε τα σύννεφα! Από το διάστημα ο μπλε πλανήτης καλύπτεται από σύννεφα περισσότερο από 60%! Στη Γη το να κοιτάς τα σύννεφα στον ουρανό μάς κάνει να ονειροπολούμε. Κάποιος, παρατηρώντας τα σύννεφα, προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τον καιρό τής επόμενης μέρας, μαντεύοντας το αχανές σύμπαν, διασκεδάζοντας, καθώς φαντάζεται σχήματα και σύμβολα...

Έτσι, στις 29 Μαρτίου 2024, με την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς μας κ. Έφης Γεώργα, οι μαθητές/-τριες των Γ΄ και Δ΄ τάξεων τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης ξαπλώσαμε στο γρασίδι τού Σχολείου μας για να κοιτάξουμε τον ουρανό, να παρατηρήσουμε τα σύννεφα, για να τα περιγράψουμε, για να τα σκεφτούμε και για να ζωγραφίσουμε ό,τι συμβολίζουν στη φαντασία μας. Φυσικά, τα σύννεφα παίζουν καθοριστικό ρόλο στον κύκλο τής ενέργειας και τού νερού στη Γη και η υπεράσπιση των σύννεφων σημαίνει αγώνα για την ομορφιά τού κόσμου...

Το  Ελλάδος σε συνεργασία με την πρεσβεία τής Ελβετίας και την αντιπροσωπεία τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα διοργάνωσε τον 3ο εορτασμό τής Παγκόσμιας Ημέρας Νεφών, στις 29 Μαρτίου 2024. Ενώ, το 2023 1.500 παιδιά και έφηβοι συμμετείχαν σε αυτή τη διοργάνωση σε 10 διαφορετικές χώρες.

Η εκκίνηση τής 3ης διοργάνωσης δόθηκε από την πόλη Meyrin στο καντόνι τής Γενεύης, στην Ελβετία, και στο πλαίσιό της:

- εγκαινιάστηκε το Διεθνές Παρατηρητήριο Νεφών, στην ίδια πόλη.

- διοργανώθηκε διαγωνισμός φωτογραφίας, ανοικτός σε όλους, που θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο τού 2024 στην πλατφόρμα Wipplay (πατήστε εδώ). 

- συντάχθηκαν κείμενα που θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Παρατηρητήριο Νέφους, στην πόλη Meyrin τής Ελβετίας, συμβάλοντας σε μια «ποιητική αναφορά» με στόχο την προστασία των νεφών.