Εκτύπωση

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 ομάδα πέντε μαθητών τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης μαζί με τον καθηγητή Φυσικής κ. Γεράσιμο Φιλιππάτο επισκέφθηκαν το Ε.Μ.Π. και συμμετείχαν στην ημερίδα "Masterclasses2019", με  συντονιστή τον  καθηγητή Φυσικής στη Σ.Ε.Μ.Φ.Ε κ. Νικόλαο Τράκα.

Τις πρώτες ώρες τού προγράμματος οι μαθητές παρακολούθησαν τρεις διαλέξεις από δύο καθηγητές τού Πολυτεχνείου και έναν διδακτορικό φοιτητή, με θέματα τα στοιχειώδη σωματίδια, τη δομή και τη λειτουργία των επιταχυντών και των ανιχνευτών και την κοσμολογία.

Σκοπός των διαλέξεων αυτών ήταν η ενημέρωση και η προετοιμασία για την επεξεργασία πραγματικών δεδομένων από το CERN.

Μαθητές από διάφορα σχολεία εργάστηκαν σε ομάδες των δύο ατόμων.
Κάθε ομάδα επεξεργάστηκε 50 καταγραφές από τον ανιχνευτή και, με βάση τη θεωρία που είχε διδαχθεί στις διαλέξεις, ταυτοποίησε τα σωματίδια των οποίων τα ίχνη προβάλλονταν στην οθόνη.
Στην συνέχεια όλες οι ελληνικές ομάδες, παράλληλα με μαθητές από αλλες ευρωπαϊκές χώρες, έστειλαν τα συμπεράσματά τους σε μια τράπεζα δεδομένων.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε ένας πίνακας με πολλές μετρήσεις και όλοι οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε αξιόπιστα στατιστικά συμπεράσματα με την ταυτοποίηση των σωματιδίων.

Το τελευταίο μέρος τού σεμιναρίου περιελάμβανε απευθείας σύνδεση μέσω skype με δύο επιστήμονες από το CERN, αλλά και από άλλες χώρες, προκειμένου να αναλυθούν τα δεδομένα και να συζητηθούν τυχόν απορίες.

Στην ομάδα τού Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης συμμετείχαν οι μαθητές Ειρήνη ΔεμενεοπούλουΓεωργία Καλιαμπάκου, Λυδία Κιάτου, Νάσος Καράς και Ευαγγελία Κόρδα, που αισθάνθηκαν σαν πραγματικοί φοιτητές αφού παρακολούθησαν διαλέξεις στο αμφιθέατρο, γευμάτισαν στο φοιτητικό εστιατόριο και συνομίλησαν με πολλούς φοιτητές, αποφοίτους τού Σχολείου τους.