Με συμμετοχή 18 Σχολείων, 900 μαθητών, 90 εκπαιδευτικών και 36 Πανεπιστημιακών/ερευνητών/ανθρώπων των γραμμάτων ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του 9ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου με θέμα «Μνήμη Μικρασιατικού Πολιτισμού» που πραγματοποιήθηκε στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία της Εκάλης την Τρίτη, 4/4/23 και την Τετάρτη, 5/4/22 και το οποίο παρακολούθησαν 1000 μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς.
Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα πέντε (5) Εργαστηρίων τα οποία υλοποιήθηκαν από 700 μαθητές καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους σε όλα τα συγκροτήματα των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων (Ψυχικό, Εκάλη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα). Συμμετείχαν επίσης μαθητές του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης, του 3ου Γυμνασίου Αμαρουσίου και του 2ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης.
Το τελικό έργο που παρήχθη από κάθε Εργαστήριο σε κάθε συγκρότημα παρουσιάστηκε και ως προϊόν και, κυρίως, ως διαδικασία με μορφή PowerPoint, έκθεσης, καλλιτεχνικού έργου, podcast, βίντεο, δημιουργικής γραφής, αφήγησης κ.λπ. Παράλληλα, 200 μαθητές συμμετείχαν ανεξάρτητα (ως άτομα ή ως ομάδες) με poster, θεατρικά δρώμενα, μουσικά/χορευτικά δρώμενα, ταινίες μικρού μήκους, ψηφιακές εφαρμογές.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων:
α) Έκθεση του Εργαστηρίου Μνήμης (Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Άννα Ενεπεκίδου, Μουσειολόγος, Διευθύντρια Υπηρεσιών του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία). Εκτέθηκαν έργα των μαθητών σχετικά με τη Μ. Ασία/φωτογραφικό υλικό (αναμνήσεις μελών της οικογένειας/προσωπικές ιστορίες, φωτογραφίες, αντικείμενα Μ. Ασίας). Η έκθεση εντάσσεται στο Πρόγραμμα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων «Το δικό μου ’22».
β) Η Έκθεση των Γενικών Αρχείων του Κράτους (τεκμήρια Μικρασιατικής Ιστορίας), που προέκυψε μετά την επίσκεψη εκπροσώπων των ΓΑΚ στα Αρσάκεια, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Ιστορίας. Υπεύθυνος της Έκθεσης: Ιωάννης Γκλαβίνας, Αρχειονόμος, Ιστορικός, Προϊστάμενος του Τμήματος Προ-βολής, Επικοινωνίας και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων των Γενικών Αρχείων του Κράτους-Κεντρική Υπηρεσία.
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον ρόλο της Μνήμης για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και του πολιτισμού των σύγχρονων Ελλήνων.
Στις δύο ημέρες του Συνεδρίου, εκτός από τις παρουσιάσεις των εργασιών των μαθητών, οι οποίες ελάμβαναν χώρα σε παράλληλες συνεδρίες, πραγματοποιήθηκαν και τοποθετήσεις των υπευθύνων των Εργαστηρίων προς την ολομέλεια των συμμετεχόντων:
α) Τοποθέτηση του κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου, Καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας τού ΕΚΠΑ και μέλους τού Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας με θέμα « Η μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής, 100 χρόνια μετά».
β) Εργαστήριο Ιστορίας («Πώς γράφουμε Ιστορία;») [Ομιλήτρια: Νικολέττα Γιαντσή, Καθηγήτρια Ιστορίας Μέσων και Νεωτέρων Χρόνων της Δύσεως στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ]
γ) Εργαστήριο Μνήμης («Αναζητούμε τη μνήμη της Μικράς Ασίας στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας, στη ζωή μας») [Ομιλήτρια: Άννα Ενεπεκίδου, Μουσειολόγος, Διευθύντρια Υπηρεσιών του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Θέμα ομιλίας: «Αναζητώντας το δικό μου ’22: Μια συμμετοχική έκθεση των μαθητών και των μαθητριών των Αρσακείων Σχολείων»].
δ) Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής («Παρατηρούμε κτήρια, μνημεία, δρόμους 100 χρόνια μετά») [Ομιλητής: Δημήτριος Ησαΐας, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Θέμα ομιλίας: «Η εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα μετά τη μικρασιατική καταστροφή»].
ε) Εργαστήριο Δημιουργών («Συνομιλούμε με σύγχρονους δημιουργούς για τη Μικρά Ασία και το ’22») [Ομιλήτρια: Αγγέλα Καστρινάκη, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, πεζογράφος. Θέμα ομιλίας: «Ιστορίες αιχμαλωσίας: η ακραία σκληρότητα αλλά και η ανθρωπιά που επιζεί»].
στ) Εργαστήριο Μουσικής («Συνομιλούμε με σύγχρονους δημιουργούς για τη Μικρά Ασία και το ’22») [Ομιλήτρια: Μαρία Παπαπαύλου, Καθηγήτρια Εθνομουσικολογίας – Μουσικές της Μεσογείου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Θέμα ομιλίας: «Μουσική και κουλτούρα: Εθνομουσικολογικές προσεγγίσεις στη μελέτη της μικρασιατικής μουσικής»].
Στις προεδρίες των συνεδριών συμμετείχαν οι κ. Νικολέττα Γιαντσή, Άννα Ενεπεκίδου, Δημήτριος Ησαΐας, Αγγέλα Καστρινάκη, Μαρία Παπαπαύλου, καθώς και ο κ. Σωτήριος Γκλαβάς, πρώην Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ο κ. Ιωάννης Γκλαβίνας, Αρχειονόμος, Ιστορικός, Προϊστάμενος του Τμήματος Προβολής, Επικοινωνίας και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων των Γενικών Αρχείων του Κράτους-Κεντρικής Υπηρεσίας, και ο κ. Αντώνης Νικολόπουλος (Soloύp), Γελοιογράφος, δημιουργός κόμικς, διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.
Πλήρη αποτίμηση του 9ου Συνεδρίου και Ψηφιακό υλικό θα βρείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου https://synedria.arsakeio.gr/