Print

 Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 οι εργασίες τού 8ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου με θέμα «Πόλεις τού 21ου αιώνα: Προκλήσεις – Προσαρμογή – Ποιότητα».

Στην τελευταία ημέρα τού Συνεδρίου οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους κατά τη διάρκεια τής πρώτης ζώνης, ενώ κατά τη διάρκεια τής δεύτερης ζώνης παρουσιάστηκαν από τους Πανεπιστημιακούς καθηγητές, υπευθύνους των Εργαστηρίων Πολεοδομίας, Αρχιτεκτονικής, Πληροφορικής και Δημιουργικής Γραφής, τα πορίσματα που προέκυψαν από κάθε Εργαστήριο και το εκπαιδευτικό «προϊόν» που παρήχθη στις δύο πρώτες ημέρες τού Συνεδρίου (1 και 4 Απριλίου 2022).

SYNEDR 4th 006

Ο Συντονιστής των εργαστηρίων Ομότιμος καθηγητής τού Πολυτεχνείου και μέλος τού Διοικητικού Συμβουλίου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Δημήτριος Ησαΐας


 

Το Συνέδριο αυτό αποτέλεσε καινοτόμο εκπαιδευτικό γεγονός συνεργασίας μαθητών, εκπαιδευτικών, Πανεπιστημιακών Καθηγητών των Αρχιτεκτονικών Σχολών και Τμημάτων, οι οποίοι, μαζί με συνεργάτες τους (αρχιτέκτονες και φοιτητές), πραγματοποίησαν σε όλα τα Συγκροτήματα των Αρσακείων Σχολείων (Ψυχικού, Εκάλης, Πατρών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων) Εργαστήρια, υπό τον Συντονισμό τού Ομότιμου καθηγητή τού Πολυτεχνείου και μέλους τού Διοικητικού Συμβουλίου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Δημητρίου Ησαΐα.

Τον κύκλο τής παρουσίασης των εργασιών τού Συνεδρίου άνοιξε την Τρίτη 5 Απριλίου 2022 ο Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος χαιρέτισε τους συνέδρους και τους προσκεκλημένους, εξήρε τη σημασία τού Συνεδρίου και μίλησε για τη σημασία τής γλώσσας ως μέσου επικοινωνίας στη σύγχρονη πολιτική, κοινωνική και καθημερινή ζωή, όπως αυτή διαμορφώνεται από τον πολίτη τού 21ου αιώνα. Προσκεκλημένος ομιλητής στο Συνέδριο ήταν ο κ. Κώστας Βαρώτσος, Γλύπτης, Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών τής Πολυτεχνικής Σχολής τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι παρουσιάσεις των μαθητών στις δύο τελευταίες ημέρες τού Συνεδρίου (5 και 6 Απριλίου 2022) πραγματοποιήθηκαν σε παράλληλες διαδικτυακές συνεδρίες, με Προεδρεύοντες διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς, εκπροσώπους ερευνητικών κέντρων και οργανώσεων, ανθρώπους των γραμμάτων και τής τέχνης, και περιλάμβαναν εισηγήσεις, δρώμενα, ρητορικά αγωνίσματα, ταινίες μικρού μήκους, poster, εικαστικά έργα-φωτογραφίες, έντυπα, ψηφιακές εφαρμογές.

 SYNEDR 4th 007

Στο Συνέδριο αυτό:

Συνολική παρουσίαση όλων των ημερών του Συνεδρίου καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία και οπτικοακουστικό υλικό θα βρείτε στην ιστοσελίδα των Συνεδρίων των Αρσακείων πατώντας εδώ.

SYNEDR 4th 003


Η Επόπτρια των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων, αναφερόμενη στην καινοτομία αλλά και την παιδευτική συνεισφορά τού 8ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Το Συνέδριο αυτό καθιστά τον μαθητή πρωταγωνιστή με ενεργό ρόλο στη μάθηση. Τον καθιστά δημιουργό που απολαμβάνει τη μεγάλη ευκαιρία που του δίδεται να έλθει σε επαφή με την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ενισχύουμε, ως Σχολείο, έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που μόνο όφελος μπορεί να έχει για τους μαθητές μας, οι οποίοι γνωρίζουν τους αυριανούς Πανεπιστημιακούς δασκάλους τους αλλά και τους φοιτητές, τους αυριανούς συμφοιτητές τους. Αυτή η επικοινωνία αποδεικνύει τον ενιαίο χαρακτήρα τής εκπαίδευσης: μαθητές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σε μία διαδικασία ώσμωσης ποιοτικής, επιστημονικής και ανθρώπινης.

[…] Το θέμα αυτού τού συνεδρίου έχει στην καρδιά του την ποιότητα τής ζωής τού σύγχρονου ανθρώπου. Τη δυνατότητα και ανάγκη του να αναπροσαρμόζει τη ζωή του μέσα στο περιβάλλον του, το οποίο πλήττεται σήμερα από πολυάριθμα δεινά. Η υλοποίηση αυτού τού Συνεδρίου, μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας που διαμορφώθηκε όχι μόνο από την παγκόσμια επέλαση τής πανδημίας αλλά και από τα νέφη τού πολέμου στη γειτονιά μας, τις προσφυγικές ροές, την οικονομική κρίση, τις περιβαλλοντικές καταστροφές, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι τα Αρσάκεια Σχολεία επιτυγχάνουν την ελπιδοφόρο συνέχιση τού έργου τους: να προσφέρουν στη νέα γενιά παιδεία ποιοτική, σύγχρονη, ανθρώπινη. Μια τέτοια παιδεία πιστεύουμε ότι μπορεί να αντικρούσει τον φόβο, να ενδυναμώσει το θάρρος, να αναζωπυρώσει την ελπίδα μας στη νέα γενιά, τη γενιά των παιδιών μας.»

 SYNEDR 4th 001


Για την υλοποίηση τού Συνεδρίου υπήρξε πολύτιμη η συνεισφορά όλων των μελών τής Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής και των Εκπαιδευτικών Υποστήριξης των Εργαστηρίων:

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΤΟΥ 8ου ΠΑΝΑΡΣΑΚΕΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Διοικητικό Συμβούλιο Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

 

Προεδρεύοντες στις ζώνες των συνεδριών

 

Συντονιστής Εργαστηρίων Πολεοδομίας, Αρχιτεκτονικής, Πληροφορικής, Δημιουργικής Γραφής

Υπεύθυνοι Εργαστηρίων Πολεοδομίας, Αρχιτεκτονικής, Πληροφορικής, Δημιουργικής Γραφής

 

[ΜΕΛΗ ΔΕΠ – ΕΔΙΠ – ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ]

 

[ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ – ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ – ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ]

 

[ΦΟΙΤΗΤΕΣ-ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ]

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 8ου ΠΑΝΑΡΣΑΚΕΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ

Ψυχικό: Ιωάννα Καρποδίνη (τεχνολόγος),

Δημήτριος Παπουτσάκης (εικαστικός)

Εκάλη: Δημήτριος Δανάλης (τεχνολόγος),

Μαρία Σόφη (τεχνολόγος)

Πάτρα: Κωνσταντίνα Κωστοπούλου (θεατρολόγος),

Ανδρεάνα Παπαντωνίου (τεχνολόγος)

Θεσσαλονίκη: Μάρθα Πετμεζάρη (φιλόλογος),

Θεόδωρος Σπανός (εικαστικός)

Ιωάννινα: Μιλτιάδης Σγουρίδης (θεολόγος),

Βασίλειος Καλτσής (φυσικής αγωγής)

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Ψυχικό: Κωνσταντίνος Καλλής (τεχνολόγος),

Μαρία Φιλιππάκου (χημικός)

Εκάλη: Κωνσταντίνος Θεοδώρου (θεατρολόγος),

Ζηνοβία Κωτσοπούλου (εικαστικός)

Πάτρα: Χαρίκλεια Λυμπεροπούλου (μουσικός),

Κανέλλα Στασινοπούλου (εικαστικός)

Θεσσαλονίκη: Στέλλα Εμίνογλου (φυσικής αγωγής),

Αθηνά Φουστέρη (τεχνολόγος)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Ψυχικό: Αντώνιος Παπαχρήστου (πληροφορικής),

Άννα Τζώρτζη (πληροφορικής)

Εκάλη: Πολυξένη Τριάντη (πληροφορικής),

Ανδρέας Χατζηορφανός (πληροφορικής)

Πάτρα: Χρήστος Ζώτος (πληροφορικής),

Όλγα Σταυρουλοπούλου (πληροφορικής)

Θεσσαλονίκη: Βασιλική Αργυροπούλου (πληροφορικής),

Ολυμπία Σφυρίδου (πληροφορικής)

Ιωάννινα: Νικόλαος Λαδιάς (πληροφορικής),

Ιωάννα Μερτζάνη (οικονομίας)

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Ψυχικό: Αικατερίνη Ημέλλου (φιλόλογος),

Εύα-Ευανθία Παπακώστα (φιλόλογος)

Εκάλη: Καρολίνα Θωμά (φιλόλογος),

Ευτυχία Σταματέλλου (φιλόλογος)

Πάτρα: Σταματία Ανδρωνά (φιλόλογος),

Ρηγγίνα Δημητροπούλου (φιλόλογος)

Θεσσαλονίκη: Ελένη Κόντα (φιλόλογος),

Στέλλα Σαρμή (οικονομίας)