Print

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου 2021, αποδείχθηκε και φέτος ότι τα Αρσάκεια προωθούν την ποίηση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ώστε οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν τον ρόλο της στη ζωή και στον πολιτισμό μας.

Διαγωνισμοί ποίησης…

Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης έλαβαν μέρος σε έναν ιδιαίτερα δημιουργικό διαγωνισμό συγγραφής ποιημάτων. Στο πνεύμα των ημερών για τον εορτασμό των 200 χρόνων από τη δημιουργία τού ελληνικού κράτους αναγνώρισαν ποια είναι τα διαχρονικά χαρακτηριστικά τού ήρωα και αναζήτησαν στο στενό ή το ευρύτερο περιβάλλον τους πρόσωπα που συγκεντρώνουν τις αρετές εκείνες που τα καθιστούν ηρωικές μορφές. Έγραψαν, έτσι, ποιήματα αφιερωμένα στον ήρωα τής δικής τους καθημερινότητας. Οι γονείς τους καθώς και οι γιατροί που πολεμούν ενάντια στον κορωνοϊό είχαν ασφαλώς την τιμητική τους!

poiimata

Λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας, αξίζει να αναφερθούμε στον διαγωνισμό ποίησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Κέντρου Πολιτισμού που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο με θέμα «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» 1821 – Διακόσια χρόνια μετά. Σε αυτόν συμμετείχε η μαθήτρια της Β΄ τάξης του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, Στελίνα Μπουζοπούλου με το ποίημα «Καθημερινοί Επαναστάτες», το οποίο απέσπασε τον  Έπαινο της κριτικής επιτροπής. Στον διαγωνισμό υποβλήθηκαν συνολικά εβδομήντα έξι (76) ποιήματα, και δόθηκαν 3 βραβεία και 5 έπαινοι. Τα είκοσι  μάλιστα ποιήματα της τελικής φάσης πρόκειται να εκδοθούν σε βιβλίο.

… ποιητικό padlet

Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού  Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, διάβασαν ποίηση, αναζήτησαν ποιήματα που έχουν μελοποιηθεί, ανάρτησαν ένα αγαπημένο τους ποίημα στο padlet, εμπνεύστηκαν και έκαναν τα δικά τους βήματα στην ποίηση. Ταυτόχρονα, πραγματοποίησαν ένα μικρό αφιέρωμα στον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατό του.

poiisi patra

… συνθήματα και calligrammes

Στο Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με σημαντικά ποιητικά ρεύματα και τους ποιητές που τα εκπροσωπούν. Διάβασαν ποιήματα Ελλήνων, Γάλλων και Αμερικανών ποιητών, γκραφίτι με ποιήματα ή συνθήματα για την ποίηση, ποιήματα-calligrammes, αλλά και ποιήματα τής καραντίνας, όπως αυτό τής Ιταλίδας ποιήτριας Μ. Γκουαλτιέρι με τίτλο «Εννέα Μαρτίου Δύο Χιλιάδες Είκοσι».

calligramme

… και η ποίηση στους τοίχους

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β΄2 του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης διάλεξαν ποιήματα και τα συνόδευσαν με τις εικόνες, που στα δικά τους μάτια συμπλήρωναν αποτελεσματικά τους στίχους, και στις 21 Μαρτίου στόλισαν τους τοίχους του Λυκείου με τις εργασίες τους.
«Μέσα από αυτή τη δράση θέλαμε να δώσουμε πνοή στους τοίχους, να τους κάνουμε πιο φιλόξενους. Με τις φωτογραφίες που επιλέξαμε τονίσαμε τον διαφορετικό τρόπο έκφρασης και σκέψης του κάθε μαθητή. Προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε και τους υπόλοιπους συμμαθητές μας σχετικά με την ποίηση, αλλά και την ατομική έκφραση.», σημειώνουν.

poiisi toixoi


Κεντρική εικόνα του άρθρου: Χειρόγραφο του ποιήματος "Μάρτιαι Ειδοί" του Κ.Π. Καβάφη, από το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, https://cavafy.onassis.org/object/m633-yxa6-rxty/