Print
Το Σάββατο, 25 Απριλίου και την Κυριακή 26 Απριλίου 2015 πραγματοποιήθηκε  με μεγάλη επιτυχία στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία της Εκάλης το 4ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα Αγώνας και Αγώνες: Πρόκληση στο πνεύμα, στην κοινωνία, στην επιστήμη, στον πολιτισμό, ενώ την Παρασκευή 24 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν ως προσυνεδριακή δράση Αγώνες Στίβου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν με εργασία 1500 περίπου μαθητές από 14 Αρσάκεια Γυμνάσια (τάξεις Β΄ & Γ΄) και Λύκεια (τάξεις Α΄ & Β΄) της Φ.Ε. (από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα), ενώ 200 περίπου καθηγητές όλων των ειδικοτήτων καθοδήγησαν τα παιδιά σε όλα τα στάδια εκπόνησης και παρουσίασης των εργασιών τους.

Συγκεκριμένα, κατά τις 2 ημέρες του συνεδρίου παρουσιάστηκαν:

91 εισηγήσεις

93 poster

10 δραματοποιήσεις

2 βιωματικά εργαστήρια

7 εκθέσεις εικαστικών

6 μουσικά δρώμενα

6 ρητορικά αγωνίσματα

4 ταινίες μικρού μήκους

2 χορευτικά δρώμενα

1 ψηφιακό βιβλίο

(Το πλήρες υλικό και περισσότερες φωτογραφίες θα αναρτηθούν προσεχώς στην ιστοσελίδα της Φ.Ε. για τα μαθητικά συνέδρια: synedria.arsakeio.gr)

Μαθητές από όλα τα σχολεία της Φ.Ε., γονείς καθώς και το σύνολο των εκπαιδευτικών των σχολείων παρακολούθησαν τις παράλληλες συνεδρίες (που πραγματοποιήθηκαν στο Θέατρο, το Αμφιθέατρο Α΄, το Αμφιθέατρο Β΄ και το Σπουδαστήριο της Εκάλης), καθώς και δραστηριότητες που λάμβαναν χώρα παράλληλα, όπως τα βιωματικά εργαστήρια, τις εκθέσεις εικαστικών και ψηφιακού υλικού και την έκθεση βιβλίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Βιβλιοθήκη.

Κάθε συνεδρία του συνεδρίου αναφερόταν σε διαφορετικές μορφές αγώνα (του ατόμου ή της κοινωνίας, της επιστήμης ή της τέχνης) και αγώνων (θεσμοθετημένων, οργανωμένων, συστηματικών μορφών αγώνα): αγώνας επιβίωσης, αγώνας για υπέρβαση ατομικών αναπηριών, αγώνας για τη διαμόρφωση ταυτότητας, πρότυπα αγώνα, εθνικοί αγώνες, αγώνες στον εργασιακό και κοινωνικό στίβο, αγώνες για το παιδί, για τη γυναίκα, για την προστασία της φύσης, αγώνας στο χώρο των επιστημών της υγείας, αγώνας στον χώρο των τεχνολογιών, της φυσικής, των μαθηματικών, αγώνες στη σχολική κοινότητα, αγώνες αθλητικοί, αγώνες μουσικής, γλώσσας, ζωγραφικής κ.λπ.

Στην Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου και ως Προεδρεύοντες στις ζώνες των συνεδριών συμμετείχαν και φέτος Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και διακεκριμένοι επιστήμονες από διαφορετικούς επιστημονικούς χώρους (φυσική, ιατρική, φιλοσοφία, ιστορία, κοινωνιολογία, ψυχολογία κ.ά.), ερευνητές αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών και επιστημονικών ιδρυμάτων/οργανισμών, άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος (συγγραφείς, μουσικοσυνθέτες, ποιητές). Την γενική εποπτεία του Συνεδρίου είχε ο πρόεδρος της Φ.Ε., Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης και το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας που αποτελείται από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους. Συμμετείχαν, επίσης, όλα τα μέλη της Εποπτείας (Η Επόπτρια Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά και οι συντονιστές ειδικοτήτων) και της Διοίκησης των Σχολείων (Διευθυντές, Υποδιευθυντές), μέλη της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, του Τμήματος Προγραμμάτων Ανάπτυξης, του Τμήματος Απογευματινών Ομίλων και του Τμήματος Μηχανογράφησης της Φ.Ε., καθώς, φυσικά, και το σύνολο του εργατοτεχνικού προσωπικού των Σχολείων μας.

Το Συνέδριο προβλήθηκε ιδιαίτερα από τον Τύπο και τα ΜΜΕ, ενώ απέσπασε πολύ θετικές κριτικές από το σύνολο της εκπαιδευτικής και πνευματικής κοινότητας της χώρας. Ο ενθουσιασμός των μαθητών και το πάθος των εκπαιδευτικών παρείχαν και στην περίπτωση αυτή τα ουσιαστικά εχέγγυα για τη διοργάνωση ενός ακόμη συνεδρίου με υψηλό επίπεδο ποιότητας και συνεισφοράς στα παιδευτικά πράγματα της χώρας μας.