e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard
Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

July 2024
Last month   Next month
S M T W T F S
week 27 1 2 3 4 5 6
week 28 7 8 9 10 11 12 13
week 29 14 15 16 17 18 19 20
week 30 21 22 23 24 25 26 27
week 31 28 29 30 31
Οι μεγάλες διακρίσεις μαθητών από όλα τα Αρσάκεια Σχολεία (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας) σε διάφορους τομείς γνώσης δημιουργούν πλέον την καινούργια παράδοση των Σχολείων. Οι μαθητές διαγωνίζονται σε πανελλήνιο, πανευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, ομαδικά ή ατομικά, και με την καθοδήγηση και την καθοριστική συμβολή των υπεύθυνων καθηγητών τους, μετά από προσωπική επένδυση στη μελέτη και τη διαρκή αυτοβελτίωση, πετυχαίνουν σημαντικές διακρίσεις.


Juvenes Translatores: 1ο βραβείο στο Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης

Στον ευρωπαϊκό μαθητικό διαγωνισμό μετάφρασης «Juvenes Translatores», που καθιερώθηκε το 2007 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να προωθήσει την εκμάθηση ξένων γλωσσών και τη μετάφραση, το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης διακρίθηκε για δεύτερη φορά στη μετάφραση γαλλικού κειμένου στην ελληνική γλώσσα. Ο μαθητής τής Γ΄ Λυκείου Γιώργος Γρηγοριάδης έλαβε το 1ο Πανελλήνιο βραβείο, μεταφράζοντας σε συγκεκριμένο χρόνο και αποδίδοντας πιστά και σωστά το περιεχόμενο τού κειμένου που δόθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον διαγωνισμό: η πρώτη φορά ήταν το 2009, όταν η μαθήτρια τής Γ΄ τάξης Σοφία Σπανίδου νίκησε και εκπροσώπησε την Ελλάδα στη βράβευση των νικητών στις Βρυξέλλες (http://ec.europa.eu/translatores/archive/2009/winners_el.htm).

Ο Γιώργος Γρηγοριάδης θα παραλάβει το βραβείο του, μαζί με τους νικητές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 8 Απριλίου 2014.

3 Σχολεία μας διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας

Στον Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2014 με θέμα «Εμπρός παιδιά τής Μεσογείου», μεταξύ 6.500 μαθητών που συμμετείχαν, βραβεύτηκαν έργα από το Αρσάκειο Δημοτικό Πατρών στην κατηγορία Carte postale, από το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών στην κατηγορία Affiche και από το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης στην κατηγορία Maquette.

Οι μαθητές τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών που διδάσκονται Γαλλικά δημιούργησαν με έμπνευση το μπλε, τη δική τους «Καρτ ποστάλ τής Μεσογείου», για να στείλουν έναν μεσογειακό χαιρετισμό σε έναν φανταστικό ή πραγματικό φίλο, σύμφωνα με τις οδηγίες τού διαγωνισμού για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Στα λύκεια οι μαθητές, αφού επεξεργάστηκαν πηγές στη γαλλική γλώσσα, οι οποίες είχαν προταθεί από το Γαλλικό Ινστιτούτο, με θέμα το «bleu», όπως π.χ. τη «Χάρτα για τη διάσωση των ωκεανών», τη «Συμφωνία τής Βαρκελώνης για τη διάσωση τής Μεσογείου», το «Σχέδιο δράσης για τη Μεσόγειο», και πολλούς περιβαλλοντικούς διαδικτυακούς συνδέσμους, κλήθηκαν να δημιουργήσουν αφίσες, μακέτες, βίντεο ή τραγούδια, συμμετέχοντας σε µια εκστρατεία ευαισθητοποίησης µε αποδέκτες τα παιδιά τής Μεσογείου. Οι μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών εργάστηκαν ομαδικά και βραβεύτηκαν για τη δημιουργία αφίσας, ενώ οι μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν για την ομαδική δημιουργία μακέτας.

3 Σχολεία μας διακρίθηκαν στο Πρόγραμμα «Εικονική επιχείρηση»

Στο πρόγραμμα «Εικονική επιχείρηση», που διοργανώνεται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων – Junior Achievement Greece (ΣΕΝ) υπό την αιγίδα τού Υπουργείου Παιδείας, μεταξύ 51 σχολείων που συμμετείχαν παρουσιάζοντας την επιχείρησή τους στις Εμπορικές Εκθέσεις «Trade Fair» (The Mall Athens – 21 Φεβρουαρίου 2014 και Mediterranean Cosmos – Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2014), το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών απέσπασε τιμητική διάκριση Ρομποτικής Τεχνολογίας και έλαβε, σε πανελλήνιο επίπεδο, την 4η θέση στην κατηγορία καλύτερης εταιρείας και την 5η θέση στην κατηγορία τής καινοτομίας, ενώ το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, το οποίο συμμετέχει για 6η συνεχή χρονιά στον διαγωνισμό, κατέκτησε το 1ο βραβείο για το Καλύτερο Περίπτερο, φέρνοντας έτσι το Σχολείο στις 3 πρώτες θέσεις τού διαγωνισμού, και το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού την 3η διάκριση για το Καλύτερο Περίπτερο.

To Junior Achievement είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν μαθητές σχολείων από όλες τις χώρες τής Ευρώπης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι μαθητές τής Β΄ λυκείου καλούνται να δημιουργήσουν μία εικονική επιχείρηση, η οποία λειτουργεί σαν πραγματική επιχείρηση. Δηλαδή οι μαθητές-επιχειρηματίες παράγουν ένα προϊόν το οποίο προωθούν και πωλούν με σκοπό τα μέγιστα δυνατά κέρδη. Τα κέρδη πάντα κατατίθενται υπέρ φιλανθρωπικού σκοπού, όπως ορίζει ο κανονισμός τού προγράμματος.

Το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 2009 με συνεχείς διακρίσεις στον τελικό διαγωνισμό τού Ιουνίου για την ανάδειξη τής καλύτερης επιχείρησης. Συγκεκριμένα έχει καταλάβει 3 φορές την 3η θέση (2009 – 2010 – 2012), το 2013 κατέλαβε τη 2η θέση, ενώ το 2011, κατακτώντας την θέση ως καλύτερη ελληνική επιχείρηση, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό στο Όσλο.

Εφέτος είναι η τρίτη φορά που οι μαθητές τού Σχολείου κερδίζουν βραβείο για το Καλύτερο Περίπτερο στην πρώτη φάση τού προγράμματος, όπου τα σχολεία συμμετέχουν με τις επιχειρήσεις τους στην «Εμπορική έκθεση» (προηγούμενες βραβεύσεις το 2012 και 2013).

Εφέτος οι μαθητές δημιούργησαν μια κατεξοχήν κοινωνική επιχείρηση με την επωνυμία Excalibur, που στοχεύει στην ενίσχυση τής κοινωνικής αλληλεγγύης και τής αλληλοβοήθειας, με κεντρικό άξονα τα παιδιά οικογενειών που αυτή τη στιγμή πλήττονται από την οικονομική κρίση και δεν μπορούν να καλύψουν τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Πρόκειται για μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Η υπηρεσία που προσφέρει είναι η παροχή εκπαιδευτικού υλικού (σχολικών βοηθημάτων). Έτσι η εταιρεία γίνεται αρωγός και φύλακας αυτών των παιδιών με στόχο να τα στηρίξει, ώστε κάθε παιδί να αποκτήσει τα βιβλία που του είναι απαραίτητα για τη μελέτη του. Γι’ αυτό το μότο τής εταιρείας είναι: «Μοιράσου κι εσύ ένα βιβλίο, μοιράσου το όραμά μας».

Το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού ενθαρρύνει τη νεανική επιχειρηματικότητα συστήνοντας μαθητικές εικονικές επιχειρήσεις εδώ και 7 χρόνια, από το 2008, φθάνοντας όλες τις χρονιές στην τελική φάση των διαγωνισμών. Γι’ αυτή του τη δραστηριότητα και τη συμμετοχή του σε διάφορα προγράμματα επιχειρηματικότητας έχει βραβευτεί αρκετές φορές. Το 2010 βραβεύθηκε από τον Θεσμό Αριστείας τού Υπουργείου Παιδείας για το πρόγραμμα «Εικονική επιχείρηση – Επιχειρηματικό Σχέδιο» και το 2013, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Τράπεζες σε δράση» τού ΣΕΝ, κέρδισε το βραβείο στο «Business Dilemma» κατακτώντας τη 10η θέση πανευρωπαϊκά, ενώ στον Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Νέας Επιχειρηματικότητας στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν «INNOVATION Junior 2013», που διοργανώνεται στο πλαίσιο τού 6ου Διεθνούς Διαγωνισμού ΙNNOVATION, απέσπασε το 1ο βραβείο και οι συμμετέχοντες μαθητές κέρδισαν υποτροφία για το Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας τού Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (YES-Youth Entrepreneurship Summer School, www.yes.aueb.gr). Παράλληλα, το Σχολείο έχει λάβει δύο συγχαρητήριες επιστολές (2011 – 2012) από τον Γενικό Γραμματέα τής Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χρήστο Γκόρτσο για την επιτυχία των Εικονικών Τραπεζών που είχαν συστήσει οι μαθητές στο πλαίσιο τού Προγράμματος Επιχειρηματικότητας «Τράπεζες σε δράση», ενώ στους Αγώνες Λόγου και Τέχνης τής Φ.Ε. το προϊόν τής εικονικής επιχείρησης «Seduction Production», η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Αθηναίων Αρένα», κέρδισε το 3ο βραβείο.

Εφέτος η Ομάδα Επιχειρηματικότητας τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού έχει συστήσει τη Μαθητική Εκδοτική Επιχείρηση Youth Alert, η οποία εξέδωσε ένα κόμιξ με τίτλο «Out of Life». Στο κόμιξ προβάλλονται τα κοινωνικά προβλήματα που με έντονο τρόπο παρουσιάζονται σήμερα, εναλλάσσοντας τα γκριζόμαυρα κτήρια τής μεγαλούπολης, στα οποία ελλοχεύουν η φτώχεια, η βία, η ανεργία, τα ναρκωτικά, με φανταχτερά σκίτσα που συμβολίζουν τη χαρά και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών δημιούργησαν την εικονική εταιρεία κατασκευής και εμπορίας ηλιακών παιχνιδιών «Sun Struck» που εμπορεύεται ηλιακά οικολογικά παιχνίδια και έχει αναπτύξει ένα πρωτοποριακό ρομποτικό σύστημα παράδοσης των προϊόντων στους πελάτες, το οποίο κατασκευάστηκε στα πρότυπα τής διαδικτυακής εταιρείας amazon. Πρόκειται για δύο ρομπότ βοηθούς πωλήσεων, τα οποία σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από τους μαθητές τού Ομίλου Ρομποτικής τού Αρσακείου Πατρών, με τη μορφή ανυψωτήρα (κλαρκ) και μεταφορέα εμπορευμάτων, αντίστοιχα, χρησιμοποιώντας το μοντέλο ΝΧΤ 2.0 τής Lego. Προσαρμόστηκαν σε αυτά αισθητήρες και προγραμματίστηκαν κατάλληλα ώστε να αναγνωρίζουν τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν για να παραδώσουν στους πελάτες τής επιχείρησης τα προϊόντα που έχουν αγοράσει.

Το πρόγραμμα «Εικονική επιχείρηση» συνεχίζεται. Οι μαθητές των τριών Αρσακείων Λυκείων θα ετοιμάσουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα και θα τα καταθέσουν έως τις 30 Απριλίου 2014. Από αυτά θα επιλεγούν οι 10 καλύτερες εικονικές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στον τελικό διαγωνισμό για την «Καλύτερη εικονική επιχείρηση» στις 25 Ιουνίου 2014.