Print
Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία) διοργανώνει την Ζ΄ Διαρσακειακή Συνάντηση Δημιουργικού Προφορικού Λόγου (15-16-17 Μαρτίου 2014).

260 μαθητές από όλα τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία της Αθήνας (Ψυχικού και Εκάλης), της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης θα συναντηθούν και θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν μέσα από το κοινό τους ενδιαφέρον για τη ρητορική τέχνη, να εκφράσουν τις απόψεις τους, να τις τεκμηριώσουν με επιχειρήματα, να ενδιαφερθούν για τη διαφορετική άποψη, να την αξιολογήσουν με επιχειρήματα, να ανοιχτούν στην αντιπαράθεση μέσα από τον διάλογο, που οικοδομεί την πλουραλιστική δημοκρατία η οποία χωράει και ενώνει με τους νόμους της τη διαφορετικότητα.

Ο θεσμός των Συναντήσεων Δημιουργικού Προφορικού Λόγου αποσκοπεί στην εξάσκηση των νέων στην τέχνη της Ρητορικής μέσα από τα καθιερωμένα αγωνίσματα των Διττών Λόγων (debate), του Αυθόρμητου Λόγου, του Προτρεπτικού Λόγου και της Νοηματικής Ανάγνωσης.

Αξιοποιώντας τη μακρά και πλούσια παράδοση των Αρσακείων Σχολείων στην καλλιέργεια του προφορικού- ρητορικού λόγου όσο και στη διοργάνωση αγώνων ρητορικής τέχνης, τόσο σε ενδοσχολικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο, οι Συναντήσεις αυτές δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να εκφραστούν ελεύθερα αξιοποιώντας τις επικοινωνιακές και τις γλωσσικές δεξιότητές τους και να βιώσουν την αξία της γόνιμης και πολιτισμένης αντιπαράθεσης αρθρώνοντας σαφή και τεκμηριωμένο λόγο μέσα σε ένα χαρούμενο, φιλικό και πάνω απ’ όλα γιορτινό νεανικό κλίμα!

Η Ζ΄ Διαρσακειακή Συνάντηση Δημιουργικού Προφορικού Λόγου θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Κατά τις δύο πρώτες ημέρες (15-16 Μαρτίου) θα διεξαχθούν στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης οι Προκριματικοί γύροι των Αγωνισμάτων, ενώ το πρωί της τρίτης ημέρας (17 Μαρτίου) στη Στοά του Βιβλίου οι προσκεκλημένοι θα παρακολουθήσουν τους Τελικούς Γύρους των αγωνισμάτων. Θα ακολουθήσει η Τελετή Λήξης-Βράβευσης, παρουσία επισήμων, οι οποίοι και θα βραβεύσουν τους μαθητές που θα διακριθούν.

Πιστεύοντας ότι στην εποχή μας περισσότερο από ποτέ πρέπει να κοινοποιούνται προσπάθειες που αναδεικνύουν τη στενή σύνδεση Λόγου, Πολιτισμού και Δημοκρατίας, καλούμε όσους μοιράζονται αντίστοιχα ενδιαφέροντα να παρακολουθήσουν το τριήμερο της Συνάντησης, καθώς οι αγώνες είναι ανοιχτοί στο κοινό.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και τους κανόνες εδώ.