Print
Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, επιδιώκοντας να ενισχύσει τα παιδευτικά ερεθίσματα που φέρνουν τους μαθητές σε γόνιμη επαφή με τον χώρο τής επιστήμης και τής διανόησης, προχωρά από εφέτος σε μια καινοτόμο για τα εκπαιδευτικά δρώμενα τής χώρας συνεργασία με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο τής Στοάς Βιβλίου.
Ως πρώτο βήμα σε αυτή τη συνεργασία, μαθητές των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων θα παρακολουθήσουν τους επόμενους μήνες μαθήματα για την Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία από τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργη Γιατρομανωλάκη, καθώς και μαθήματα Φιλοσοφίας από τον καθηγητή Φιλοσοφίας τού Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χρήστο Γιανναρά, ενώ θα ακολουθήσουν μαθήματα από επιστήμονες και άλλων ειδικοτήτων σε ποικίλους τομείς τής επιστήμης και τού πολιτισμού.
Με την παρέμβαση αυτή οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με διακεκριμένους επιστήμονες και να μυηθούν στη μαγεία τού επιστημονικού και τού φιλοσοφικού στοχασμού.
Τα θέματα των ομιλιών που θα παρακολουθήσουν οι μαθητές των Σχολείων (και τα οποία καταγράφονται στον πίνακα που ακολουθεί) συνδέονται, είτε άμεσα είτε έμμεσα, με διδακτικά αντικείμενα τής τάξης τους. Το όφελος που θα αποκομίσουν οι μαθητές από την επαφή τους με έγκριτους πανεπιστημιακούς δασκάλους και διανοητές καθώς και η αξιοποίηση τής εμπειρίας αυτής για εκσυγχρονισμό τής καθημερινής διδακτικής πράξης αναμένεται να δικαιώσουν και αυτή την προσπάθεια τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας για παροχή πιο ουσιαστικής, πιο ποιοτικής παιδείας στους μαθητές της.

 

ΤΡΙΤΗ 

Ομιλητής: Γ. ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ

Ομιλητής: Χ. ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

22/1/13 Πόλεμος ο βίαιος διδάσκαλος σύμφωνα με το Θουκυδίδη

 

 

24/1/13 Η οικογένεια

 

31/1/13 Το κράτος

 

7/2/13 Το σχολείο

 

14/2/13 Το δικαστήριο

26/2/13 Τραγωδία. Ο οίκος σε εμφύλιο πόλεμο. Άνδρες εναντίον γυναικών. Γυναίκες εναντίον ανδρών.

 

12/3/13 Περιγραφές βίας σε κείμενα ρητορικά. Νόμοι και ποινές, τιμωρίες και απαγορεύσεις.

 

26/3/13 Συμπεράσματα. Βία στην κοινωνία, βία στη λογοτεχνία. Μερικά νεοελληνικά λογοτεχνικά παραδείγματα.