e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Μια πολύπλευρη εκδήλωση, που περιελάμβανε ομιλίες αλλά και βιωματικές δράσεις, οργανώθηκε στο Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 στο πλαίσιο του εορτασμού τής Ημέρας τής Ευρώπης. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο κ. Μιχαήλ Παπαγιάννης, μέλος τής Aντιπροσωπίας τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, και η κ. Δέσποινα Αναγνωστοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια στην έδρα Jean Monnet στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Ο κ. Παπαγιάννης μίλησε για την ιστορία τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θεσμικά της όργανα και τη θέση της στον σύγχρονο κόσμο, ενώ η κ. Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση και στον ρόλο τής Ευρώπης  σε αυτή. Και οι δύο ομιλίες ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές για τους μαθητές, τους βοήθησαν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω σε ευρωπαϊκά θέματα, αλλά τους βοήθησαν επίσης να διευκρινίσουν απορίες τους και ερωτήματα σχετικά με το φλέγον προσφυγικό ζήτημα.
Στη συνέχεια, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και παρακολούθησαν τρεις διαφορετικές παρουσιάσεις. Οι μαθητές τής Β΄ τάξης ενημερώθηκαν από εκπροσώπους τού Συλλόγου φοιτητών ERASMUS τού ΑΠΘ (SEN) για τις ευκαιρίες που θα έχουν ως φοιτητές να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανταλλαγής, τις σπουδές στο εξωτερικό και τις προοπτικές που ανοίγονται. Τα μέλη τής ομάδας μοιράστηκαν, επίσης, με τους μαθητές τις εμπειρίες τους από αυτή την περίοδο της ζωής τους, που όλοι τη χαρακτήρισαν «μοναδική» και «καθοριστική».
Παράλληλα, οι μαθητές τής Α΄ τάξης χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία συναντήθηκε με εκπροσώπους τού Ομίλου UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης (UNESCO Youth Club Thessaloniki) και ενημερώθηκαν από αυτούς για τα δικαιώματα που έχουν ως νέοι Ευρωπαίοι πολίτες. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και επικεντρώθηκε κυρίως στην υποχρέωση που έχουν να ενημερώνονται για όσα μπορεί να τους προσφέρει το προνόμιο να ανήκουν στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Η άλλη ομάδα έλαβε μέρος σε βιωματικά εργαστήρια για την καταπολέμηση τής ρητορικής μίσους και τον σχολικό εκφοβισμό από την ομάδα Youthnet Hellas, η αμεσότητα των οποίων τους ενθουσίασε.
Γενικότερα, η εκδήλωση για την Ημέρα τής Ευρώπης θύμισε ότι, ακόμα και στη σύγχρονη εποχή όπου εγείρονται πολλά ερωτήματα για την ευρωπαϊκή ενότητα και αμφισβητείται ο ρόλος τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή παραμένει ένας ζωντανός οργανισμός, που μπορεί να προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε όποιον θέλει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που παρέχονται.
Την ευθύνη για τη διοργάνωση τής εκδήλωσης είχαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες για τα προγράμματα Teachers 4Europe και EPSchool Ambassadors κ. Ιφιγένεια Αναγνώστου, φιλόλογος, και Μαρία-Αμαλία Βέργουλα, οικονομολόγος.