e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η 3η διδακτική επίσκεψη τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές τήςΛυκείου επισκέφθηκαν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών τού ΑΠΘ και ξεναγήθηκαν στις δύο εκθέσεις που φιλοξενεί.
Πρόκειται για τις εκθέσεις «Η Βούλα Μασούρα και ο κόσμος της» και «Γιώτα Ανδριάκαινα: Αν η ζωή ήταν κλωστή».
Στόχος τής επίσκεψης ήταν όχι μόνο η γνωριμία με δύο γυναίκες εικαστικούς, αλλά και η σύνδεση τού φύλου τους με την τεχνική και τα υλικά που χρησιμοποιούν. Τα νήματα για τις δυο καλλιτέχνιδες λειτουργούν κι ως «αφηγηματικά νήματα», για να αφηγηθούν μια ιστορία. Έτσι η επίσκεψη των μαθητών εντάσσεται αφενός στην θεματική τής ενότητας «Τα φύλα στη Λογοτεχνία» και αφετέρου στην ενότητα των τεχνικών τής αφήγησης. Παράλληλα, η συμμετοχή τους στο ειδικά προσαρμοσμένο στην ηλικία τους εκπαιδευτικό πρόγραμμα τού Τελλόγλειου στόχευε στην εξοικείωσή τους με τη σύγχρονη τέχνη (Installation) και τις πολλαπλές χρήσεις τού υφάσματος (textile art), στην ανάπτυξη τής συνθετικής και σχεδιαστικής τους ικανότητας, της δημιουργικότητας, καθώς και στην καλλιέργεια τής φαντασίας τους.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι φιλόλογοι κ. Σοφία Χαριτίδου και Ελένη Κόντα, καθώς και ο φυσικός κ. Νίκος Καβαρδίνας.
Οι μαθητές τής Β΄Λυκείου ξεναγήθηκαν στη Β’ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης τού Γενικού Χημείου του Κράτους. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά από τη χημικό κ. Ταραντίλη Πέτρουλα, αλλά και από άλλους συναδέλφους της, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά, πώς γίνονται οι χημικές αναλύσεις στα τρόφιμα, στα φάρμακα και σε άλλες ουσίες που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή. Πολλές από τις ουσίες και τα μίγματα αυτά αποτελούνται από οργανικές ενώσεις, που είναι και το αντικείμενο τού μαθήματος τής Χημείας στη Β’ Λυκείου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μαθητές μας όσον αφορά στην ανάλυση των ναρκωτικών ουσιών –παλαιών αλλά και νέων - που δυστυχώς κυκλοφορούν στην αγορά και άκουσαν συμβουλές και ενημερώθηκαν για τους κινδύνους από τη χρήση τους. Τους μαθητές συνόδευσαν ο χημικός κ. Βασίλης Μυλωνάς, ο φυσικός κ. Κώστας Χρυσοβέργης και ο βιολόγος κ. Αλέξης Κοκκάλου.
Τέλος, οι μαθητές της Γ΄Λυκείου επισκέφθηκαν την Πλατεία Ελευθερίας και μίλησαν για την ιστορία της, συνδέοντάς την με τα ιστορικά γεγονότα που διδάσκονται στο μάθημα τής Νεότερης Ιστορίας. Η ιστορία τής πλατείας σχετίζεται με τα κυριότερα γεγονότα της Θεσσαλονίκης τού 20ού αιώνα: το κίνημα των Νεότουρκων, την καταστροφική πυρκαγιά τού 1917 και το εργατικό κίνημα. Εδώ βρίσκεται και το Μνημείο Ολοκαυτώματος προς τιμήν των 50.000 Ελλήνων Εβραίων τής Θεσσαλονίκης που μαρτύρησαν στα ναζιστικά στρατόπεδα. Άλλωστε, η 27η Ιανουαρίου ήταν η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα τού Ολοκαυτώματος και έγινε σ΄ αυτήν την πλατεία η συγκέντρωση των Εβραίων πολιτών τής Θεσσαλονίκης το 1942, όταν όλοι οι άντρες Εβραίοι ηλικίας από 18 έως 45 διατάχθηκαν να παρουσιαστούν στην πλατεία Ελευθερίας, για να επιστρατευτούν για καταναγκαστική εργασία και να μη γυρίσουν ποτέ.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι φιλόλογοι κ. Αντωνία Βουλγαράκη και Γεωργία Νάνου, καθώς και οι μαθηματικοί κ. Γιάννης Καλούτσας και Αλβέρτος Άντζελ.





 1