e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο τού πολιτιστικού προγράμματος «Ο ξένος δίπλα μου» που εκπονούν την εφετινή χρονιά, οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο Ψηφιακής Μάθησης και Επικοινωνίας Nous την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016.
Ξεκινώντας, οι μαθητές είδαν στον διαδραστικό πίνακα ένα παραμύθι με θέμα τη διαφορετικότητα, που σταμάτησε σε ένα κρίσιμο σημείο. Οι μαθητές στη συνέχεια, χωρισμένοι σε ομάδες, δημιούργησαν τη δική τους εκδοχή για τη συνέχεια τού παραμυθιού και με το λογισμικό τού NOUS, ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά, δημιούργησαν καρτούν (comics) στους υπολογιστές και στα tablets. Στο βίντεο με τις εικόνες που έφτιαξαν πρόσθεσαν αφήγηση. Ακολούθησε η παρουσίαση τής δουλειάς κάθε ομάδας και η πραγματική συνέχεια τού παραμυθιού.
Σκοπός τού προγράμματος ήταν να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά την έννοια τού «Όλοι διαφορετικοί - Όλοι ίσοι», να αναπτύξουν κριτική σκέψη στην έννοια τής διαφορετικότητας και μέσω αυτού να αναπτύξουν ισότιμες σχέσεις στο σχολικό περιβάλλον.
Τέλος, κατά τη διάρκεια τής εκπαιδευτικής επίσκεψης οι μαθητές επισκέφθηκαν το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη) και συμμετείχαν σε πρόγραμμα σχετικό με την ιστορία τής Θεσσαλονίκης, καθώς εργάστηκαν στην εξειδικευμένη ιστορική βιβλιοθήκη που διαθέτει το Κέντρο. Επεξεργάστηκαν παλιές φωτογραφίες τής Θεσσαλονίκης, γνώρισαν τις διάφορες εθνικές ομάδες που συνυπήρχαν για αιώνες στη Θεσσαλονίκη και συνειδητοποίησαν ότι η ιστορία τής Θεσσαλονίκης είναι ζωντανή μέσα από τα μνημεία της.