e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Η γνωριμία των παιδιών τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης με την πόλη, στην οποία ζουν και μεγαλώνουν, ξεκίνησε με την προγραμματισμένη εξόρμηση που πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015, στον ιερό ναό  Αγίου Δημητρίου και στα κάστρα τής πόλης. Η επίσκεψη ήταν ενταγμένη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η πρώτη μας γνωριμία» και συγκεκριμένα στην ενότητα «Η πόλη μου».
Με αφορμή τον επερχόμενο εορτασμό τού πολιούχου τής πόλης τής Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, που τιμάται στις 26 Οκτωβρίου, τα παιδιά μετέβησαν στον ιερό ναό όπου αρχικά εκκλησιάστηκαν και μετέλαβαν. Μετά την ολοκλήρωση των μυστηρίων είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν μέσα στον ναό, να θαυμάσουν τα περίφημα ψηφιδωτά και τους κίονες με τα περίτεχνα κιονόκρανα, να παρατηρήσουν την αρχιτεκτονική τού κτίσματος και να κατέβουν στην κρύπτη από όπου ανάβλυζε το μύρο, σύμφωνα με την παλιά λαϊκή παράδοση.
Η εξόρμηση συνεχίστηκε με τη μετάβαση στα κάστρα τής πόλης και τον περίπατο των παιδιών εκεί. Τα νήπια και τα προνήπια έφτασαν στα τμήματα των τειχών που σώζονται μέχρι σήμερα, είδαν από κοντά τα υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένα, θαύμασαν τις πολεμίστρες και πέρασαν κάτω από πύλες. Φτάνοντας στον Πύργο τού Τριγωνίου εντυπωσιάστηκαν από το κυλινδρικό σχήμα του και απόλαυσαν από το σημείο εκείνο την πανοραμική θέα τής πόλης.