Print

Ο Γιώργος Νικολής, μαθητής τής Α΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού, συμμετείχε στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Τεχνητής Νοημοσύνης, που διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποσπώντας έπαινο στην πρώτη φάση "Τάλως" και βραβείο διάκρισης στη δεύτερη φάση, τον εθνικό τελικό"Πανδώρα".

Ο 1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Τεχνητής Νοημοσύνης (ΠΔΤΝ) διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στη Μονάδα "Αρχιμήδης" τού Ερευνητικού Κέντρου"Αθηνά", την Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ) και την Ελληνική Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ).

Κεντρικός στόχος τού διαγωνισμού είναι η διεύρυνση και η εμβάθυνση των γνώσεων των μαθητών/-τριών Γυμνασίου και Λυκείου στη θεματολογία τής Τεχνητής Νοημοσύνης, αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος συνεργασίας, μάθησης και αριστείας στον τομέα τής Τεχνητής Νοημοσύνης. Επιπλέον, επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να ενθαρρύνει, να συγκεντρώσει και να αναγνωρίσει νέους και νέες που είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι στην Τεχνητή Νοημοσύνη και να παράσχει τη δυνατότητα στους μαθητές/-τριες, που ενδιαφέρονται για την Τεχνητή Νοημοσύνη, να εκτιμήσουν τις δυνατότητές τους στην ανάπτυξη αντίστοιχων αλγορίθμων.

Μετά την ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής στον διαγωνισμό, η οποία απευθυνόταν σε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., η υπεύθυνη καθηγήτρια δρ Κατερίνα Γλέζου κάλεσε τους μαθητές της των Α΄ και Β΄ τάξεων να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Η προκριματική φάση τού διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στο χρονικό διάστημα 16 Δεκεμβρίου 2024-5 Μαρτίου 2025. Κατά τη διεξαγωγή τής πρώτης φάσης δόθηκαν στους μαθητές/-τριες τρία προβλήματα προς επεξεργασία και επίλυση, σχετικά με τη μηχανική μάθηση, τη μηχανική όραση, την επεξεργασία φυσικής γλώσσας και την ανάπτυξη AI μοντέλων και αλγορίθμων.

Η δεύτερη φάση έλαβε χώρα στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών τού ΕΚΠΑ, το Σάββατο 3 Μαΐου 2025. Κατά τη διεξαγωγή τής δεύτερης φάσης οι μαθητές υποβλήθηκαν σε τετράωρη εξέταση, κατά την οποία αντιμετώπισαν ίδιου τύπου προβλήματα με αυτά της πρώτης φάσης, αλλά υψηλότερου βαθμού δυσκολίας, που σχετίζονταν με πρακτικές τεχνολογικές εφαρμογές (αξιολογήσεις σε ιστοσελίδες, δημιουργία εικόνων, μετατροπή λέξεων σε διανύσματα κ.λπ.).

Η καθηγήτρια Κατερίνα Γλέζου τόνισε τη δυσκολία των θεμάτων αλλά και την αξία τού διαγωνισμού για την προώθηση και την καλλιέργεια τής σχετιζόμενης με την Τεχνητή Νοημοσύνη παιδείας των μαθητών/-τριών, απαραίτητης για τους πολίτες τού 21ου αιώνα.

Ο μαθητής μας, που διακρίθηκε, δήλωσε πως ο διαγωνισμός Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελεί μια εξαιρετικά ωφέλιμη και διδακτική εμπειρία, καθώς πρόκειται για την επιστήμη τού μέλλοντος. Το Σχολείο μας και η υπεύθυνη καθηγήτρια, δρ Κατερίνα Γλέζου, συγχαίρουν τον μαθητή για τη συμμετοχή και τη διάκρισή του στον διαγωνισμό αλλά και συνολικά για τις εξαιρετικές επιδόσεις, το ήθος και τον ακέραιο χαρακτήρα του.

Θερμά συγχαρητήρια, Γιώργο! Πάντα μπροστά! Πάντα ψηλά!

003