Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τετραήμερη εκδρομή τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού στις Βρυξέλλες

Με απόφαση τού Συλλόγου Διδασκόντων οι μαθητές και οι μαθήτριες τού Σχολείου μας, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς κ. Αλεβίζου Χριστίνα, Χαμηλοθώρη Βύρωνα και Γραμματικού Μαρία επισκέφθηκαν, κατόπιν τιμητικής πρόσκλησης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να ξεναγηθούν στους χώρους στους οποίους χτυπάει η καρδιά τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων, να ενημερωθούν για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και να συνομιλήσουν με σημαντικά στελέχη τού Ευρωκοινοβουλίου για θέματα τής επικαιρότητας που τους αφορούν και τους προβληματίζουν.

Δόθηκε, μάλιστα, ειδική άδεια στους μαθητές τού Σχολείου μας ώστε να επισκεφτούν την ευρωπαϊκή «γέφυρα» τιμής προς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και να ενημερωθούν για την πορεία τής Ελλάδας στην ΕΟΚ αρχικά και μετέπειτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι μαθητές αφιέρωσαν εποικοδομητικό χρόνο στον εκθεσιακό χώρο του Parlamentarium, όπου ανακάλυψαν, με διαδραστικό τρόπο και με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού, το ταξίδι στην ευρωπαϊκή ιστορία και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η τρίτη ημέρα τής εκδρομής αφιερώθηκε στην επίσκεψη μιας από της αρχαιότερες πόλεις τού Βελγίου, τη Γάνδη, γνωστή σήμερα για το πανεπιστήμιό της, καθώς, επίσης, και τού ιστορικού κέντρου τής πόλης Μπρυζ, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς τής Ουνέσκο.
Η τρίτη μέρα έκλεισε με επίσκεψη στην ακτή Blankeberge, στο βορειοδυτικό τμήμα τού Βελγίου, με θέα την  άγρια ομορφιά που τους προσέφερε η Βόρεια θάλασσα.

Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στην πόλη των Βρυξελλών και το ιστορικό της κέντρο, τη μεσαιωνική επιβλητική πλατεία τού 15ου αιώνα, Γκραν Πλας, που περιβάλλεται από κτήρια με μπαρόκ προσόψεις, και το Δημαρχείο, που ανήκει και αυτό στα μνημεία τής Παγκόσμιας Κληρονομιάς τής Ουνέσκο.

Ακόμη, οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, το κτήριο τού Χρηματιστηρίου, το Δικαστικό Μέγαρο, το Ατόμιουμ, το πάρκο Σικαντεναίρ, με τη θριαμβική αψίδα, το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και το Μουσείο Κεντρικής Αφρικής.

Ευχαριστούμε θερμά τα στελέχη τού Ευρωκοινοβουλίου και, κυρίως, τη δημοσιογράφο και απόφοιτο τού Σχολείου μας κ. Πηνελόπη Γαβρά για την τιμητική πρόσκληση προς το Σχολείο μας, για τη θερμή και φιλόξενη υποδοχή των μαθητών και μαθητριών μας και για τα αναμνηστικά δώρα που μας προσέφεραν.