Αρσάκεια Ιωαννίνων

Τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή, την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, πραγματοποίησαν οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου στην Ερατεινή Φωκίδας.

Η εκδρομή διοργανώθηκε με σκοπό να ανακαλύψουν τα παιδιά τις φυσικές ομορφιές τής Κεντρικής και τής Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα όμως τους δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθούν σημαντικούς χώρους συνδεδεμένους με την ιστορία, την παράδοση και το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον των νομών Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας.
Το ταξίδι ξεκίνησε νωρίς το πρωί τής Παρασκευής 12 Απριλίου. Μετά από μια σύντομη στάση στον Ορχομενό και αφού διέσχισαν με το λεωφορείο την κοσμοπολίτικη Αράχωβα, η οποία είναι απλωμένη αμφιθεατρικά στις νότιες πλαγιές τού Παρνασσού, έφτασαν στον πιο ιερό τόπο για τους αρχαίους Έλληνες, τους Δελφούς, όπου βρισκόταν και το ξακουστό ομώνυμο Μαντείο. Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός τής Γης, όπου, σύμφωνα με τη Μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα τού σύμπαντος για να βρει το κέντρο τού κόσμου. Για πολλούς αιώνες αποτελούσαν πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο, καθώς και σύμβολο τής ενότητας τού αρχαίου ελληνισμού.
Αρχικά τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο Μουσείο, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας σπάνιας ομορφιάς, όπως είναι η Σφίγγα των Ναξίων που δέσποζε στο ιερό τού Απόλλωνα, ο κίονας με τις τρεις χορεύτριες, οι κούροι των Δελφών, τα χρυσελεφάντινα αγάλματα και ο Ηνίοχος από χαλκό, που αποτελεί διαχρονικό σύμβολο των Δελφών και εκτίθεται στην τελευταία αίθουσα τού Μουσείου. Ακολούθησε περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς τής UNESCO. Οι μαθητές θαύμασαν σημαντικά αρχαία μνημεία, όπως το δελφικό ιερό με την Κασταλία Πηγή, τον Θησαυρό των Σιφνίων, τον Θησαυρό των Αθηναίων, το ιερό και τον ναό τού Απόλλωνα, τον τρίποδα των Πλαταιών και το αρχαίο θέατρο.
Το οδοιπορικό συνεχίστηκε στο γραφικό Γαλαξίδι, όπου γευμάτισαν και απόλαυσαν το παγωτό τους στην πλατεία τού λιμανιού τής όμορφης πόλης. Αργά το απόγευμα έφτασαν στο ξενοδοχείο στην παραλία τής Ερατεινής με θέα τον Κορινθιακό κόλπο. Αφού τακτοποιήθηκαν στα δωμάτια, τα παιδιά είχαν τον χρόνο να χαλαρώσουν, να επισκεφθούν τα δωμάτια των φίλων τους, να δειπνήσουν και να ξεκουραστούν.
Τη δεύτερη ημέρα τής εκδρομής ο μαθητές επισκέφθηκαν το Βοτανικό Πάρκο «Ζέλιος Γη», έναν υπέροχο χώρο πράσινου, έκτασης 100 στρεμμάτων, ο οποίος βρίσκεται στην τοποθεσία «Αηδόνι» κοντά στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, 20 χιλιόμετρα μακριά από το ιστορικό Μεσολόγγι. Τον πανέμορφο αυτόν χώρο επισκέπτονται κάθε χρόνο μαθητές από δεκάδες σχολεία από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο τής περιβαλλοντικής τους εκπαίδευσης, καθώς και πολλοί φυσιολάτρες από όλο τον κόσμο. Για πάνω από 2 ώρες οι μαθητές είχαν τη σπάνια ευκαιρία να περιηγηθούν στους έξι θεματικούς κήπους με τα 3.500 φυτά και δένδρα από όλον τον κόσμο, να μάθουν για τις ιδιότητές τους από τα έμπειρα στελέχη τού Πάρκου, να επισκεφθούν τον Γυάλινο Πύργο, φτιαγμένο με 12.000 γυάλινα μπουκάλια, καθώς και να συναντήσουν και να ταΐσουν τα ελάφια που ζουν εκεί. Το μεσημέρι, μετά από πεζοπορία δίπλα στο δάσος, κατέληξαν στον Εύηνο ποταμό, στην όχθη τού οποίου γευμάτισαν μέσα σε ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον. Το απόγευμα, αφού ήπιαν το αναψυκτικό τους στο αναψυκτήριο τού Πάρκου και αγόρασαν αναμνηστικά και δώρα, αναχώρησαν για την Αθήνα, όπου έφθασαν το βράδυ.
Όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, συμφώνησαν ότι αυτές οι δύο ημέρες τούς γέμισαν με συναρπαστικές εικόνες και ευχάριστα συναισθήματα.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: κ. Ευδοκία Πατσιλινάκου (διευθύντρια, αρχηγός εκδρομής), Παντελής Κατηνιώτης, Ευσταθία Παπαστόιτση, Ελευθέριος Πολίτης και Πολυξένη Σιούτη.