Αρσάκεια Ιωαννίνων

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Παύλος Μυλωνάς" είναι το αποτέλεσμα ενός οράματος που γεννήθηκε από μια τραγική και άδικη απώλεια: αυτή τού Παύλου Μυλωνά, που έχασε τη ζωή του σε ηλικία 22 ετών σε τροχαίο δυστύχημα, ενώ πήγαινε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο τής Πάτρας. Οι αριθμοί των τροχαίων δυστυχημάτων είναι αμείλικτοι, με αυξητική τάση. Ο βασικός παράγοντας θνησιμότητας είναι η ελλιπής ενημέρωση σε θέματα οδικής ασφάλειας και η μη τήρηση των σχετικών νόμων.

Γι’ αυτό τον σκοπό οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, στις 22 Απριλίου 2024, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κάν'  το σωστά», που στόχο έχει την κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση των μαθητών για τη μείωση των δυστυχημάτων. Το πρόγραμμα βασίζεται στο τρίπτυχο «Μαθαίνω, προσέχω, νοιάζομαι».

Οι μαθητές διδάχθηκαν, στη θεωρία και στην πράξη, τις αρχές τής οδικής ασφάλειας και τής ασφαλούς συμπεριφοράς στον δρόμο. Ενημερώθηκαν αναλυτικά και διαδραστικά για τις αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων, συμμετέχοντας σε βιωματικές δραστηριότητες με τη χρήση προσομοιωτών μέθης, ανατροπής και πρόσκρουσης οχήματος, με την καθοδήγηση των εξειδικευμένων στελεχών τού Ι.Ο.ΑΣ.

Τα μηνύματα από αυτή τη δράση ήταν ισχυρά, η απήχηση μεγάλη και η συμμετοχή των μαθητών ενεργός.