Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού παρουσίασαν στο θέατρο των Σχολείων το πολιτιστικό­ διαθεματικό πρόγραμμα που εκπόνησαν με τίτλο «Τι κι αν ο χρόνος κυλά… το σχολείο μια αγκαλιά!».
Το πρόγραμμα, το οποίο εκπονήθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 180 χρόνων από την ίδρυση των Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, είχε στόχο οι μαθητές να μάθουν την ιστορία τής Φ.Ε., ειδικότερα την ιστορία τού Σχολείου τους και γενικότερα την ιστορία τής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια τού προγράμματος τα παιδιά συμμετείχαν ποικίλες δράσεις:
• Μελέτησαν παροιμίες, αινίγματα, παραμύθια και τραγούδια, προκειμένου να εξοικειωθούν με την έννοια τού χρόνου
• Έκαναν μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας από την ίδρυσή της έως τις μέρες μας
• Επισκέφθηκαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, προκειμένου να γνωρίσουν τη σχολική ζωή παλαιότερων χρόνων και να τη συγκρίνουν με τη σημερινή ως προς τη σχολική ενδυμασία, τις αίθουσες διδασκαλίας, τις παιδαγωγικές μεθόδους, την υλικοτεχνική υποδομή
• Διάβασαν, ανέλυσαν και επεξεργάστηκαν παλιά αναγνωστικά βιβλία
• Καλλιέργησαν τη γλώσσα και εμπλούτισαν το λεξιλόγιό τους μέσα από διάφορες γραπτές εργασίες
• Δημιούργησαν ατομικές και ομαδικές εικαστικές συνθέσεις με θέμα το σχολείο
• Έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια
• Ζωντάνεψαν τις γυμναστικές επιδείξεις
• Διδάχθηκαν παραδοσιακούς χορούς
Ανάλογες δραστηριότητες εκπονήθηκαν και στα Αγγλικά, όπου οι μαθητές αξιοποίησαν σχετικό λεξιλόγιο το οποίο διδάχθηκαν.
Την ημέρα τής εκδήλωσης οι μαθητές παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο, που διανθίστηκε από παραδοσιακά παιχνίδια, γυμναστικές επιδείξεις και παραδοσιακούς χορούς (Καλαματιανό συρτό και Κοφτό). Το έργο πλαισιώθηκε από τα παρακάτω τραγούδια για το Σχολείο: «Ύμνος τού Αρσακείου» (Ξ. Παναγιωτοπούλου, Ε. Μάγκλαρη), «Το παλιό σχολειό» (Γ. Τσορώνη, Α. Γεωργιάδη, παραδοσιακό), «Το μικρό μου αλφαβητάρι» (Ν. Γκάτσου, Γ. Χατζηνάσιου),  «Όπου υπάρχει αγάπη» (Σ. Βαρελά), «Με της ελπίδας χρώματα» (Λ. Στράνη, Τ. Αρβανιτάκη), «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο» (Μ. Μπουρμπούλη, Γ. Χατζηνάσιου), «Τα σχολικά μας χρόνια» (Α. Καψάσκη).
Μετά το τέλος τής εκδήλωσης οι γονείς περιηγήθηκαν στην έκθεση με τις εικαστικές δημιουργίες των παιδιών τους.
Για την εκδήλωση εργάστηκαν οι δασκάλες τής τάξης κ. Μπαμπανέλου, Βασιλοπούλου και Γιάννου, σε συνεργασία με τους καθηγητές των ειδικοτήτων.