Με τη συνεργασία τού ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, των Αρσακείων Σχολείων Πατρών, τού Συλλόγου Αποφοίτων τού Τμήματος Θεατρικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Πατρών και τής Assitej Greece-ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ για τα Παιδιά και τους Νέους επιτεύχθηκε μια πραγματικά άρτια διοργάνωση.
Η ημερίδα, στην οποία αναπτύχθηκαν ζητήματα σχολικού εκφοβισμού και βίας, είχε τίτλο «ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΛΕΩ ΟΧΙ!: Σχολικός εκφοβισμός, μορφές βίας» και θεματικός της άξονας ήταν το θέατρο στην εκπαίδευση.
Το θέατρο στην εκπαίδευση, ως μια βαθιά παιδευτική και κοινωνική μορφή τέχνης, αποτελεί ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών για την προώθηση μιας παιδαγωγικής που εστιάζει στη συλλογικότητα, τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση τής ομάδας∙ επιπλέον αναπτύσσει ιδιαίτερα την ενσυναίσθηση και συντελεί στην κριτική τοποθέτηση και στον αναστοχασμό των μαθητών, στοιχεία πολύ σημαντικά για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη τής προσωπικότητάς τους.
Οι άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκαν οι εισηγήσεις και τα βιωματικά εργαστήρια ήταν η αντιρατσιστική εκπαίδευση, η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, η αλληλεγγύη, η διαφορετικότητα, ο εκφοβισμός, η διαχείριση συγκρούσεων κ.ά.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό οι κ. Ασπρογέρακα και Χολέβα εκ μέρους τού Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, η Διευθύντρια τού Αρσακείου Γυμνασίου κ. Γεωργίου εκ μέρους των Αρσακείων Σχολείων Πατρών, η κ. Βλαχάκη εκ μέρους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και η κ. Δούβου εκ μέρους τού Συλλόγου Αποφοίτων τού Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας και ως μέλος και συνεργάτις όλων των παραπάνω φορέων.
Τα βιωματικά εργαστήρια που ακολούθησαν εμψύχωσαν η κ. Γιάννα Ροϊλού, διδάσκουσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Πατρών, οι κ. Καλλιόπη Βούλγαρη, Γιώργος Μπεκιάρης, Αμαλία Παναγιωτοπούλου, Μαρία Στειακάκη από την Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ, ο Δημήτρης Σιούντας, θεατρολόγος - ηθοποιός, η Νάσια Χολέβα, θεατροπαιδαγωγός, και η Μπέττυ Γιαννούλη, κοινωνιολόγος-εκπαιδευτικός.
Στη συνέχεια έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις εργασιών από την Μιράντα Κουμανάκου, θεατροπαιδαγωγό, και τη Μπέττυ Γιαννούλη κοινωνιολόγο-εκπαιδευτικό με σπουδές στην εγκληματολογία, ενώ το κλείσιμο τής ημερίδας σε θεωρητικό επίπεδο ανέλαβε ο David Pammenter, σκηνοθέτης θεάτρου, παιδαγωγός, ακαδημαϊκός, με μια καθηλωτική εισήγηση.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη θεατρική παράσταση "Γδαρμένος" τού Mats Kjelbye. Μια παράσταση με θέμα την εφηβική και τη νεανική παραβατικότητα. Μετάφραση: Εύα Στυλάντερ, Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος. Τον ρόλο τού Έντ ερμήνευσε ο Νικόλας Αναστασόπουλος. Ακολούθησε συζήτηση με τον σκηνοθέτη Στρατή Πανούριο.
Γεμάτοι ευχάριστες εντυπώσεις και κολακευτικά λόγια για την τόσο καλή διοργάνωση αποχώρισαν οι συμμετέχοντες με την ευχή σύντομα να ξαναβρεθούν.
Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις τής Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο), ενώ το δεκαήμερο εκδηλώσεων έκλεισε το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 με την ημερίδα τής Αθήνας.
Από τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών την ημερίδα παρακολούθησαν οι κ. Κατερίνα Γεωργίου (Διευθύντρια Γυμνασίου), Φιλοποίμην Αλεβίζος (μαθηματικός) και Λέλα Στασινοπούλου (καθηγήτρια Καλλιτεχνικών).
View the embedded image gallery online at:
https://arsakeio.gr/gr/patra/patra-junior-high/ta-nea-mas/teachers-news/16652-sxolikos-ekfovismos-morfes-vias#sigProId034dbd5132
https://arsakeio.gr/gr/patra/patra-junior-high/ta-nea-mas/teachers-news/16652-sxolikos-ekfovismos-morfes-vias#sigProId034dbd5132