Αρσάκεια Πατρών

Την 1η Μαρτίου 2024 οι μαθητές/-τριες τής Β΄ τάξης τού Αρσάκειου Δημοτικού Πατρών αναβίωσαν το έθιμο των καλάντων τής Άνοιξης, τραγουδώντας τα Χελιδονίσματα. Πρόκειται για ένα αναβλαστικό έθιμο τού Μαρτίου για την υποβοήθηση τής βλάστησης τής γης.

Το συγκεκριμένο έθιμο, μάλιστα, το οποίο αποτελεί ένα μελωδικό καλωσόρισμα τής Άνοιξης, έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, όταν ακόμη ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας τού χρόνου και με το τραγούδι τους οι άνθρωποι ήθελαν να τον «καλοπιάσουν», ώστε να διώξει τον Φλεβάρη και ν’ αρχίσει η ανθοφορία τής φύσης.

Οι μικροί χελιδονιστές τής Β΄ τάξης, με την καθοδήγηση τής καθηγήτριας Μουσικής κ. Π. Σουβαλιώτη και τη συνοδία των δασκάλων τους κ. Α. Λάμπρου και  Δ. Κρητικού, επισκέφΘηκαν αρχικά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Εκεί, κρατώντας στα χέρια τους ομοιώματα χελιδονιών και άνθινα καλάθια, τραγούδησαν με τις μελωδικές τους φωνές τα ανοιξιάτικα κάλαντα στον Γενικό Γραμματέα και στους εργαζόμενους.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείου Παίδων Πατρών, όπου μετέφεραν με το τραγούδι τους στη Διοικήτρια και στους μικρούς ασθενείς μια νότα χαράς και αισιοδοξίας για τον ερχομό της Άνοιξης. Η δράση ολοκληρώθηκε με το τραγούδισμα των καλάντων τής Άνοιξης στη μαθητική κοινότητα τού Αρσακείου Σχολείου Πατρών.

Καλό μήνα και καλή Άνοιξη!