Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31

Τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία είναι πάνω από όλα οι μαθήτριες και οι μαθητές που πέρασαν από αυτά. Για περισσότερο από ενάμιση αιώνα οι απόφοιτες και –για την τελευταία δεκαετία– και οι απόφοιτοι των Σχολείων συγκροτούν μία μεγάλη και ισχυρή κοινότητα αποτελούμενη από 250.000 μέλη τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Ιδιαίτερο ρόλο έχει επιτελέσει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (ΣΑΦΕ), ο οποίος ιδρύθηκε το 1933 από τις τότε αποφοίτους, για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τους δεσμούς τόσο μεταξύ τους όσο και με το Σχολείο. Ωστόσο, η δράση και το έργο του έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τον στόχο αυτό: Ο ΣΑΦΕ αποτέλεσε και αποτελεί σημείο αναφοράς στην κοινωνική και πνευματική ζωή τής Αθήνας. Ιδιαίτερα σε εποχές δοκιμασίας για την πατρίδα μας, προσέφερε κοινωνικό έργο που ξεπερνούσε τα όρια τής ελληνικής επικράτειας και άγγιζε τις ελληνικές κοινότητες εκτός συνόρων.

Από τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία αποφοιτούσαν και αποφοιτούν νέοι άνθρωποι που έχουν μάθει να είναι θετικοί απέναντι στη ζωή και ξέρουν πώς να διεκδικήσουν τη θέση τους σε αυτήν. Είναι άνθρωποι με ουσιαστικά εφόδια και ανεπτυγμένες ήδη από το σχολικό τους περιβάλλον τις δεξιότητες και τις ικανότητες στις οποίες στηρίζουν την επαγγελματική, την κοινωνική, την οικογενειακή και την προσωπική τους πορεία. Γνωρίζουν πώς να σέβονται την παράδοση και το παρελθόν και να τα συνδυάζουν με την πρωτοποριακή και συστηματική δράση, καλύπτοντας έτσι τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση τής προσωπικότητάς τους και την ανάδειξή τους στους τομείς που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν.

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία έχει δημιουργήσει διαδικτυακό χώρο αλληλεπίδρασης των αποφοίτων της στο LinkedIn (Arsakeio Graduates/ ALUMNI), ένα δημοφιλές σύγχρονο κοινωνικό δίκτυο στο οποίο συναντιούνται και ενημερώνονται μεταξύ τους πρόσωπα που δίνουν έμφαση στην επαγγελματική τους διάσταση (αναρτούν βιογραφικά και επαγγελματικά ή ακαδημαϊκά νέα τους).

Επίσης, η ΦΕ έχει αφιερώσει ειδική ενότητα της ιστοσελίδας της στους αποφοίτους της και συλλέγει στοιχεία για την τακτική ενημέρωσή τους μέσω διαδικτυακής φόρμας εγγραφής. Σε αυτή έχουν μέχρι στιγμής εγγραφεί περίπου 2.000 απόφοιτοι όλων των ηλικιών, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από το εξωτερικό.

Σε εποχές κατά τις οποίες η δημόσια εκπαίδευση δεν προσέφερε τις ίδιες εκπαιδευτικές δυνατότητες στα δύο φύλα, οι απόφοιτες των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων, οι Αρσακειάδες, όχι μόνον απολάμβαναν τα πλεονεκτήματα τής ουσιαστικής παιδείας και μόρφωσης, αλλά και το προνόμιο να διαμορφώνουν ήθος και ευαισθησία που τις έκαναν να ξεχωρίζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι η έννοια τής «Αρσακειάδας» έχει κατά πολύ ξεπεράσει το να ορίζει απλώς την απόφοιτο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων και αποτελεί συνώνυμο ενός συγκεκριμένου προτύπου γυναικείας παιδείας με καλλιέργεια, ήθος, νοητική και πνευματική συγκρότηση. Είναι ένας χαρακτηρισμός που άντεξε ακόμη και σε περιόδους γενικότερης ιδεολογικής σύγχυσης και κοινωνικής χαλάρωσης, όταν η σεμνότητα εξελήφθη ως σεμνοτυφία και το ήθος ως ιδιομορφία. Και όπως δείχνουν οι τελευταίες δύο δεκαετίες, η νέα πορεία που έχει ορίσει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και το Διοικητικό της Συμβούλιο έχει προσδώσει νέα δυναμική στη λέξη «Αρσακειάδα» και έχει εμπλουτίσει το λεξιλόγιό μας, με την ένταξη και αρρένων στα Σχολεία, με μία λέξη, η οποία φέρει το ίδιο εκπαιδευτικό και ηθικό βάρος: τη λέξη «Αρσακειεύς».


Ήδη πολλοί νεότεροι απόφοιτοι της ΦΕ βοηθούν ενεργά και εθελοντικά τις δράσεις της ΦΕ, όπως τους ρητορικούς αγώνες, τις μουσικές εκδηλώσεις, τους μαθηματικούς αγώνες κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου των αποφοίτων (ΣΑΦΕ) θα βρείτε στη διεύθυνση  www.safe.gr  

.......................................................................................


Βίντεο: Οι μαθητές μιλούν για το σχολείο τους




Βίντεο: Απόφοιτοι και μαθητές μιλούν για τα Αρσάκεια

Για τη δημιουργία τού παραπάνω βίντεο εργάστηκαν οι κ. Λάσκαρης Ιατρόπουλος, θεολόγος στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Γυμνάσια Εκάλης, και Βασιλική Αλεξανδρή, απόφοιτος των Σχολείων.


Στην υλοποίησή του ιδιαίτερα συνέβαλαν οι κ. Μαρία Θεοδωρέλου, διευθύντρια τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης, Ευδοκία Γιαννικοπούλου, διευθύντρια τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, Αικατερίνη Ζαγκανά, διευθύντρια τού Αρσακείου-Τοσιτσείου Νηπιαγωγείου Εκάλης, Καλλιόπη Αυγουστίνου, συντονίστρια Φιλολογικών μαθημάτων στα Γυμνάσια τής Φ.Ε.