Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31
Σεμινάριο για τη διδασκαλία τής Γραμματικής και τού Συντακτικού πραγματοποίησε ο Πρόδερος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής Γλωσσολογίας κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης για τους φιλολόγους και τους δασκάλους των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων.

Το σεμινάριο, διάρκειας τεσσάρων ωρών, έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018 και το παρακολούθησαν περισσότεροι από εξήντα εκπαιδευτικοί.
Με αφορμή την κυκλοφορία τού βιβλίου του «Σύγχρονη Σχολική Γραμματική» (έκδοση τού Κέντρου Λεξικολογίας, Οκτώβριος 2017), ο καθηγητής πρότεινε με εύληπτο και γλαφυρό τρόπο νέους τρόπους προσέγγισης σε αρκετά γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα που προκαλούν δυσκολίες –ή και αμηχανία ακόμη– σε διδάσκοντες και διδασκομένους. Δημιούργημα τής μακράς (από το 1967) ερευνητικής και διδακτικής ενασχόλησης τού κ. Μπαμπινιώτη με την έννοια, τη δομή και τη λειτουργία τής γραμματικής, ιδίως τής νεοελληνικής, η «Σύγχρονη Σχολική Γραμματική» εφαρμόζει τις σύγχρονες γλωσσολογικές θεωρίες και προσφέρει ανανεωμένη (σε σχέση με τη Γραμματική τού Τριανταφυλλίδη) θεώρηση στα γραμματικά και τα συντακτικά φαινόμενα.
Κατά τη διάρκεια τού σεμιναριακού αυτού μαθήματος, έμφαση δόθηκε στη λογική και την ουσία που κρύβουν και φανερώνουν οι δομές τού νεοελληνικού λόγου, στην ποικιλία και τη σημασία των διαφορετικών επιλογών, που διευρύνουν όχι μόνο την εκφραστική μας δυνατότητα αλλά και τη δυναμική τής σκέψης μας. Παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά παραδείγματα, που μαρτυρούν την ανάγκη διαφορετικής –πιο σύγχρονης, πιο εύστοχης και πιο λειτουργικής– αντίληψης τού ρόλου και τής ουσίας πολλών συντακτικών και γραμματικών όρων, στο πλαίσιο πάντα τής σχολικής πράξης.
Ακολούθησε γόνιμος διάλογος με τους παρόντες εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, που εξειδίκευσε ανά βαθμίδα (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) τις δυνατότητες εφαρμογής των προτάσεων τής νέας Γραμματικής με τρόπο ικανό να ανανεώσει το ενδιαφέρον δασκάλων και μαθητών και να καταστήσει ευέλικτο, ζωντανό και γόνιμο το γλωσσικό μάθημα. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την πεποίθηση όλων πως τα Αρσάκεια Σχολεία, ανοικτά στην καινοτόμο γνώση, με τόλμη που στηρίζεται στη στιβαρή γνώση και την πλούσια εμπειρία, μπορούν να λειτουργήσουν ως ρηξικέλευθοι πρωτοπόροι στη διδασκαλία τής γλώσσας στην ελληνική εκπαίδευση.
Τον Πρόεδρο τής Φ.Ε. συνόδευσαν στη Θεσσαλονίκη ο Γενικός Γραμματέας τής Φ.Ε. ομότιμος καθηγητής Ψυχολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Παρασκευόπουλος και η Επόπτρια των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά.
Στο πλαίσιο τής επίσκεψής τους στο Αρσάκειο Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας και η Επόπτρια συναντήθηκαν, την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018, με τα προεδρεία των Συλλόγων Γονέων-Κηδεμόνων των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε αυτά, ενώ –παρά το πιεστικό πρόγραμμα– βρήκαν την ευκαιρία για σύντομες αλλά ζεστές συνομιλίες με μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές.
Για μία ακόμη φορά, με την επίσκεψη τού Προέδρου, τού Γενικού Γραμματέα και τής Επόπτριας, επιβεβαιώθηκε με εμφατικό και θερμό τρόπο η πυκνή και πολυδιάστατη σχέση ζωής που συνδέει όλα τα μέλη τής αρσακειακής οικογένειας στον κοινό αγώνα για μια παιδεία ουσιαστική και οραματική.
Περισσότερα στο ιστολόγιο τού Γυμνασίου εδώ.

Φυλλομετρήστε τη «Σύγχρονη Σχολική Γραμματική για όλους» εδώ.