Ημερολόγιο

Απρίλιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30
Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η μεγαλειώδης συναυλία των Αρσακείων Σχολείων Πατρών που πραγματοποιήθηκε εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων το βράδυ τής Δευτέρας 22 Δεκεμβρίου 2014,  στον νέο ιερό ναό τού Αγίου Ανδρέου.
Στην εκδήλωση, που επανελήφθη και εφέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο κατάμεστος ναός τού πολιούχου πλημμύρισε από 180 νεανικές φωνές από όλες τις βαθμίδες των Αρσακείων Σχολείων Πατρών, που έψαλαν χαρμόσυνα τη Γέννηση, την ελπίδα, την αγάπη. Βυζαντινοί ύμνοι, παραδοσιακά κάλαντα και δυτικότροπα θρησκευτικά άσματα «συναντήθηκαν» αρμονικά και αποδόθηκαν με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία από τα παιδιά, σε άψογες χορωδιακές εκτελέσεις και υποδειγματικές μονωδίες.
Στο πρώτο μέρος τής συναυλίας η χορωδία τού Δημοτικού, με τη σύμπραξη ομάδας μαθητριών τού Λυκείου και αποφοίτων τού Αρσακείου, υπό τη διεύθυνση τής καθηγήτριας Μουσικής κ. Πέπης Σουβαλιώτη, απέδωσαν άσματα από το ορατόριοThe Childhood of Christ” τού Hector Berlioz. Σολίστ ήσαν οι Ειρήνη Μαρλαφέκα, Μυρτώ Πετροπούλου και Κατερίνα Σουβαλιώτη.
Στο δεύτερο μέρος τής συναυλίας η χορωδία τού Γυμνασίου και τού Λυκείου, υπό τη διεύθυνση τού θεολόγου – μουσικού κ. Σπύρου Σκιαδαρέση απέδωσε βυζαντινούς ύμνους από τον επίκαιρο εορταστικό κύκλο τής Γέννησης. Η ίδια χορωδία, υπό τη διεύθυνση τής καθηγήτριας Μουσικής κ. Λάρας Λυμπεροπούλου, ερμήνευσε παραδοσιακά κάλαντα Χριστουγέννων από τα Κύθηρα, την Ικαρία και τη Λέσβο. Τις μονωδίες απέδωσαν οι Ελευθερία Ζησιμοπούλου, Ιωάννης Μπεμπέλης και Ευδοκία Γεωργοπούλου.
Το μουσικό μέρος διανθίσθηκε με αποσπάσματα από κείμενα μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών, σχετικών με το πνεύμα τής εορτής, αφού θέμα τής εφετινής εκδήλωσης ήταν «Τα Χριστούγεννα στην ελληνική λογοτεχνία».
Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής τού Αρσακείου Λυκείου κ. Εμμανουήλ Πετράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη επιλογή τού θέματος, αρχίζοντας με το ποίημα τού Ελύτη που αποτέλεσε και το μότο τής συναυλίας:
«Πολλά δεν θέλει ο άνθρωπος
Να ’ν’ ήρεμος να’ ναι άκακος
λίγο φαΐ λίγο κρασί
Χριστούγεννα και Ανάσταση».
«Με αυτόν τον τρόπο, τόνισε ο κ. Πετράκης, εκπέμπονται προς όλες τις κατευθύνσεις μηνύματα αγάπης, ελπίδας και αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο. Είναι κοινός τόπος πλέον ότι στη σημερινή τεχνοκρατούμενη κοινωνία με τους ξέφρενους και αγχωτικούς ρυθμούς τής ζωής, με τους ανάλγητους νόμους τής αγοράς και με την άμβλυνση των ηθικών φραγμών, η έννοια τού ανθρωπισμού έχει δυστυχώς παραμεριστεί στην καρδιά και στον νου των ανθρώπων.
Ευχόμαστε το άστρο των Χριστουγέννων να αποδειχθεί δυνατότερο από τις αντιξοότητες τής καθημερινότητας. Η σημερινή μας εκδήλωση κινείται σε αυτό το πλαίσιο και ελπίζουμε να εκπέμψει σε όλους μας το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων».

Την πρωτοβουλία και το συνολικό άρτιο αποτέλεσμα επήνεσε στον επίκαιρο λόγο του ο παρευρεθείς Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος έδωσε θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές, στους γονείς και προ παντός στα παιδιά, ενώ με μεγάλο ενθουσιασμό και συγκίνηση τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή έχει καταστεί θεσμός για την τοπική κοινωνία και πρέπει να συνεχισθεί στο μέλλον. «Χριστούγεννα χωρίς τη συναυλία αυτή των Αρσακείων Σχολείων δεν μπορούν να νοηθούν για την Πάτρα!», είπε χαρακτηριστικά.
Την επιμέλεια τής εκδηλώσεως (διδασκαλία των ύμνων και διεύθυνση τής χορωδίας) είχε ο θεολόγος – μουσικός κ. Σπύρος Σκιαδαρέσης, με τη συνεργασία των καθηγητριών Μουσικής κ. Πέπης Σουβαλιώτη και Λάρας Λυμπεροπούλου. Τον σχεδιασμό των εντύπων (με λεπτομέρειες από τον εντοίχιο διάκοσμο τού δαπέδου τού νέου ιερού ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών) είχε η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κ. Λέλα Στασινοπούλου και την επιμέλεια των ισοκρατημάτων ο φιλόλογος κ. Στέφανος Σκαρπέλλος.
Παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Χρήστος Νικολάου, η Πρόεδρος τού Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Τασία Τογιοπούλου, ο πρώην Δήμαρχος κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, η πρώην βουλευτής κ. Μαρία Κυριακοπούλου, ο τ. Νομάρχης κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος, η Προϊσταμένη τής Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αχαΐας κ. Σοφία Χριστοπούλου, η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Προγραμμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ισμήνη Καβαλλάρη, δημοτικοί και περιφερειακοί Σύμβουλοι, πολλοί ιερείς, σύσσωμη η αρσακειακή εκπαιδευτική κοινότητα των Πατρών, γονείς, μαθητές και χιλιάδες κόσμου.