Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Το απόγευμα τής Τετάρτης 24 Ιανουαρίου 2024 όσοι από τους γονείς των μαθητών/-τριών Α΄ τάξης το επιθυμούσαν, καθώς και εκπαιδευτικοί τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης παρακολούθησαν τη διαδικτυακή ενημερωτική ομιλία τής κ. Πέλης Γαλίτη-Κυρβασίλη, με τίτλο «Ενδυναμώνοντας τα παιδιά μας μέσα από την Εκπαίδευση στη Συγχώρηση». Πρόκειται για μια δράση στο πλαίσιο τού εγκεκριμένου από το υπουργείο εκπαιδευτικού προγράμματος «Σύγκρουση και συνύπαρξη», που υλοποιείται στο Σχολείο μας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από την εκπαιδευτικό μας κ. Αναστασία Ανέστη.

Ο θυμός και η βία στη σχολική κοινότητα θεωρείται μείζον πρόβλημα παγκοσμίως. To καινοτόμο και πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα αποτελεί μια εναλλακτική και πρωτοποριακή προσέγγιση στη διαχείριση θυμού, στην αντιμετώπιση τής επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών, τής απόρριψης από την ομάδα, τού άγχους, τής κατάθλιψης, τού σχολικού εκφοβισμού, τής θυματοποίησης και τής μοναξιάς που πολλοί μαθητές βιώνουν τόσο μέσα στο σχολικό περιβάλλον αλλά και εκτός.

Όπως τόνισε και η κ. Γαλίτη στην ομιλία της: "Η Εκπαίδευση στη Συγχώρηση έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να καλλιεργήσουν υγιείς σχέσεις συνεργασίας με τους συμμαθητές τους, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, βασισμένες στην αποδοχή και τον σεβασμό τής έμφυτης αξίας τού κάθε ανθρώπου. Επιπλέον, τους δίνει τη δυνατότητα να μάθουν να διαχειρίζονται την αδικία και την απόρριψη και να ελαττώσουν τα τοξικά συναισθήματα τού θυμού προς αυτούς που τους πλήγωσαν ή τους αδίκησαν, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους συμφιλίωσης και ειρήνης στις μελλοντικές γενιές."

Η εισηγήτρια κ. Πέλη Γαλίτη-Κυρβασίλη είναι δρ Παιδαγωγικών τού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Master Σχολικής Συμβουλευτικής τού Πανεπιστημίου τού Missouri-St Louis. Αφού υπηρέτησε στη Μέση και Ανώτερη εκπαίδευση από διάφορες θέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από το 2012 εργάζεται στο Τμήμα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας τού Πανεπιστημίου τού Wisconsin-Madison. Διευθύνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αγωγή στη Συγχώρηση» και, επισκεπτόμενη ανά τακτά διαστήματα την Ελλάδα, δίνει διαλέξεις και διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς.