Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Εδώ και χρόνια το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης συμμετέχει στο Μαθητικό Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών, ένα πρόγραμμα προσομοίωσης συνεδριάσεων των Ηνωμένων Εθνών με μαθητές ως συνέδρους. Πρόκειται για το γνωστὀ μας MUN (Model United Nations). Είτε πρόκειται για το δικό μας ATSMUN είτε για MUN που διοργανώνονται από άλλα σχολεία, οι μαθητές μας είναι πάντα παρόντες!

Η ομάδα των συμμετεχόντων μαθητών καθοδηγείται και προπονείται από την κ. Μαριλένα Γιαννάκη, που έχει μακρόχρονη πείρα στα προγράμματα αυτά και έχει δώσει στα παιδιά νέα φτερά με το όραμά της για επέκταση τής συμμετοχής τους σε MUN που διοργανώνονται και από φορείς εκτός Ελλάδος. Άλλωστε, και παλαιότερα μαθητές τού Σχολείου μας είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε κορυφαία MUN υπό την καθοδήγηση τής κ. Α. Κοντογιάννη.

Ήδη τον Νοέμβριο 2023, με μεγάλο ενθουσιασμό, 18 μαθητές και μαθήτριες και από τις τρείς τάξεις έλαβαν μέρος στο 9th ATSMUN, που διεξήχθη στο Αρσάκειο Σχολείο Πατρών (2-5 Νοεμβρίου 2023).
Το συνέδριο υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και έσπασε κάθε ρεκόρ με 650 συμμετοχές! Oι μαθητές και μαθήτριες τού Σχολείου μας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια και προετοιμάστηκαν κατάλληλα για τις απαιτήσεις ενός τέτοιου συνεδρίου, με αποτέλεσμα να ανταποκριθούν επάξια και πέραν κάθε προσδοκίας. Ως "διπλωμάτες" (delegates) εκπροσώπησαν τη Μπουρκίνα Φάσο, την Ουκρανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Λουξεμβούργο.

Κατά τη διάρκεια τού τριήμερου συνεδρίου, και με όχημα την αγγλική γλώσσα, οι μαθητές εργάστηκαν εποικοδομητικά αρχικά για το σχηματισμό συμμαχιών μεταξύ των κρατών. Στη συνέχεια στήριξαν το ψήφισμα τής συμμαχίας τους (resolution) προσπαθώντας να πείσουν τα υπόλοιπα κράτη να το ψηφίσουν.
Μέσω τής διπλωματικής οδού τής δημόσιας συζήτησης και αντιπαράθεσης (debate) έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σαν αληθινοί διπλωμάτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες κατόρθωσαν να γίνουν οι κύριοι ομιλητές τού θέματος συζήτησης μιας επιτροπής, καθώς επίσης και να αποσπάσουν Honorable Mention (Tιμητική Μνεία) από τα Προεδρεία τής Επιτροπής τους. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους μαθητές τής Γ΄ τάξης: Ανδρέα Μπέρμιγκχαμ, ο οποίος συμμετείχε ως co-chair στην Περιβαλλοντική Επιτροπή (UNEP), και Ζαννή Χελιώτη, ο οποίος συμμετείχε ως delegate στη Νομική Επιτροπή, αποσπώντας Τιμητική Διάκριση για τη συμμετοχή του ως κύριου ομιλητή.

Οι επιτροπές και τα θέματα που εξετάστηκαν ήταν τα εξής:
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ - Η υβριδική μορφή τού πολέμου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - Εξετάζοντας το ζήτημα τής «πράσινης αποικιοκρατίας».
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - Η δεοντολογία των τεχνολογιών τής τεχνητής νοημοσύνης και οι συνέπειἐς της για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 
ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - Το ζήτημα τής παγκόσμιας δικαιοδοσίας για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Αλλάζοντας τη διαχείριση τού ζητήματος τού νερού στο πλαίσιο τής κρίσης στις χώρες τής Αφρικής.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία δημιουργίας ενός υγιούς περιβάλλοντος και πρόληψης μελλοντικών εστιών ασθένειας.
UNICEF - Στοχεύοντας στην εξάλειψη τής παιδικής εξαθλίωσης.

Συμμετείχαν οι μαθητές μας: Βαρβατσούλη Σοφία, Βλάχου Ολίβια, Γεωργαντάς Μάριος, Δρίβα Ελένη, Καγκάκη Χαρά, Κοκολάκη Ειρήνη, Τσακώνη Μαρία-Ελένη, Τσακώνη Ναταλία, Σγούρδου Ναταλία, Αγαπίου Ευάγγελος, Γιαννόπουλος Νικόλαος, Καρούση Βασιλική, Κουδούνη Μαρία, Λαζανά Μελίνα, Μαραμπουτάκη Φράνκα, Χριστοδουλοπούλου Φωτεινή, Μπέρμιγκχαμ Ανδρέας και Χελιώτης Ζαννής.
Την προετοιμασία τους ανέλαβε η κ. Μαριλένα Γιαννάκη, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και MUN Advisor.

Η προσπάθεια, όμως, δεν σταματά εδώ. Ήδη τα παιδιά προπονούνται για επόμενα MUN, εντός και εκτός Ελλάδος, αφού πρόκειται να συμμετάσχουν στο MUN που διοργανώνεται στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος Pierce και στο Milan MUN, που διοργανώνεται από το Liceo Manzoni και το Πανεπιστήμιο Bocconi, τον Μάρτιο 2024. 

Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!