Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Φιλαναγνωσίας με την καθοδήγηση των δασκάλων τους κ. Π. Μπερερή και Κ. Ταταράκη, μελέτησαν το βιβλίο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου "Το ταξίδι τού Φερεϋντούν".
Το βιβλίο διηγείται τις περιπέτειες ενός μικρού αγοριού, τού μικρού πρόσφυγα Φερεϋντούν, "αυτού που φέρνει το φως" όπως δηλώνει το όνομά του. Με ένα όνειρο μεγάλωσε ο Φερεϋντούν από το Χοραμσάρ. Να μάθει γράμματα και να γυρίσει όλο τον κόσμο με ένα ποδήλατο. Κι όταν το σπίτι του βομβαρδίστηκε στον πόλεμο, το μόνο που του απέμεινε ήταν ο κατακόκκινος χαρταετός του. Με αυτόν για οδηγό, ο μικρός μετανάστης διέσχισε χαράδρες, ανέβηκε βουνά, έφτασε σε πόλεις μακρινές, έπαθε και έμαθε και κατέληξε κάποια στιγμή, όπως χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες του, σε ένα νησί τού Αιγαίου, τη Σάμο.
Τα παιδιά διαβάζοντας το βιβλίο αγάπησαν τον μικρό πρόσφυγα, λάτρεψαν την αγάπη του για την ζωή, για την Ελλάδα και για τη γνώση. Εξεπλάγησαν όταν έμαθαν πως ο μικρός αυτός ήταν ο σπουδαίος Πέρσης ποιητής και λογοτέχνης Φερεϋντούν Φαριάντ που έζησε για πολλά χρόνια και πέθανε στην Ελλάδα, τη δεύτερη πατρίδα του όπως έλεγε.
Όταν λοιπόν ο συγγραφέας τού βιβλίου Γρηγόρης Χαλιακόπουλος τους, στις 3 Απριλίου 2015, επισκέφθηκε το Σχολείο για να τους μιλήσει για το βιβλίο του, αλλά και για την προσωπική φιλία που ανέπτυξε με τον Φαριάντ, ενθουσιάστηκαν και με μεγάλη χαρά τού παρουσίασαν τις ομαδικές εργασίες τους. Η πρώτη ομάδα παρουσίασε τα θετικά τού χαρακτήρα τού ήρωα "ειρηνιστής, φιλικός, αγνός, πράος, φιλέλληνας…", η δεύτερη ομάδα πήρε συνέντευξη από τον συγγραφέα, η τρίτη ομάδα δημιούργησε powerpoint για τη ζωή τού Φερεϋντούν, η τέταρτη ομάδα αποσπάσματα από το έργο του.
Όλοι οι μαθητές δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το έργο τού Φερεϋντούν, αλλά ιδιαίτερα και από την αγάπη που έδειξε για την Ελλάδα, αγάπη που κλείνεται στα λόγια του: "Έλληνας, είναι ο άνθρωπος εκείνος που αγαπά την ειρήνη, τα γράμματα, τους ανθρώπους και πάνω απ’ όλα σέβεται την ιστορία και την θρησκεία κάθε λαού. Η έννοια αυτή ονομάζεται ελληνισμός και είναι συνώνυμη τού πολιτισμού".