Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Εβδομάδα κατά τού Σχολικού Εκφοβισμού (2 έως 6 Μαρτίου 2015) οι μαθητές τής Ε΄1 τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με την καθοδήγηση τής δασκάλας κ. K. Ταταράκη, συμμετείχαν σε ποικίλες δράσεις όπως:
- συζητήσεις ανάμεσα στους μαθητές στην τάξη με θέμα «Πώς εκδηλώνεται η βία ανάμεσα στα παιδιά, τι μπορεί να κάνει η τάξη μας, για να περιοριστούν και να αντιμετωπίζονται καλύτερα τα περιστατικά βίας;»
- προβολή ταινιών συναφούς θεματολογίας, ακολουθούμενες από σχετικές συζητήσεις
- δημιουργία αφισών με μηνύματα κατά τής βίας (Αναγνωρίζω, αρνούμαι, αντιδρώ στη βία στο σχολείο)
- εικαστικό εργαστήρι με κατασκευή ταμπλό που απεικονίζει τον θύτη, το θύμα και έναν ενήλικα που προσφέρει βοήθεια, πλαισιωμένο από συνθήματα κατά τού bullying
- παρουσιάσεις σχετικά με επιμέρους άξονες τής θεματολογίας βασισμένες σε έρευνες υλικού από το διαδίκτυο (π.χ. Το χαμόγελο τού παιδιού)
- παρουσιάσεις powerpoint από τους ίδιους τους μαθητές
- συμπλήρωση με δικές τους ιδέες έντυπης σελίδας με κόμικς που «αναπαριστούσαν» ένα περιστατικό bullying. Η σελίδα φωτοτυπήθηκε από το βιβλίο «Μίλα, μη φοβάσαι» τού Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.
Πάνω απ’ όλα επισημάνθηκε πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί βία (λεκτική, σωματική, σεξουαλική, διαδικτυακή). Τονίστηκε η σημασία τής ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τού σεβασμού στη διαφορετικότητα τού άλλου και τής ενσυναίσθησης. Τέλος όλοι συμφώνησαν πως αν ποτέ κάποιος μαθητής δεχτεί bullying ή βρεθεί μάρτυρας περιστατικών bullying θα μιλήσει σε έναν ενήλικα (δάσκαλο ή γονέα) για να βοηθηθήσει. Επανέλαβαν όλοι μαζί τα λόγια "Ό,τι είναι κόμπος και γίνεται λόγος αρχίζει να λύνεται...Λοιπόν ΜΙΛΑ!"