Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
diathematika adhme  banner1821  ergst dexiot3  sxedia logo1a
Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017 η Β’ τάξη του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης παρουσίασε στο κατάμεστο Θέατρο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων τη θεατρική παράσταση «Ο Αϊ-Βασίλης έχει πρόβλημα». Ήταν μια παράσταση που μάγεψε γονείς και μαθητές για την πρωτοτυπία και τη ζωντάνια της.


...

Όλα ξεκίνησαν δυο μήνες πριν. Το θεατρικό κείμενο ήταν έτοιμο και είχε έρθει η στιγμή να πάρει σάρκα και οστά. Μοιράσαμε τους ρόλους στα παιδιά, ο ενθουσιασμός τους μεγάλος. «Πρώτη φορά αναλαμβάνει η Δευτέρα Τάξη τη χριστουγεννιάτικη γιορτή», τους είπαμε. «Η ευθύνη είναι μεγάλη, πιστεύουμε, όμως, σε εσάς. Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρετε». Παράλληλα, η Τρίτη Τάξη ανέλαβε να εμπλουτίσει την παράσταση με χορευτικά και η Χορωδία και η Ορχήστρα του σχολείου να πλαισιώσουν μουσικά την παράσταση.
Αρχικά ξεκινήσαμε τις πρόβες εντός τάξης. Τα παιδιά σηκώνονταν και έλεγαν τα λόγια τους, πολύ σύντομα τα έμαθαν και απ’ έξω. Λίγες εβδομάδες μετά, έφτασε η στιγμή να κάνουμε την πρώτη μας πρόβα στο θέατρο. Η ανυπομονησία των παιδιών ήταν φανερή, αναμεμειγμένη με συναισθήματα περιέργειας και αγωνίας. Βρέθηκαν σε ένα μεγάλο, άγνωστο για εκείνα θέατρο. Εκεί, έμαθαν πώς να κινούνται πάνω στη σκηνή αλλά και στα παρασκήνια, να συνοδεύουν τα λόγια τους με ταιριαστές κινήσεις, να περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους. Έμαθαν να μιλούν με μικρόφωνα και χειλόφωνα μέσα σε κλίμα τρομερού ενθουσιασμού. Συνειδητοποίησαν ότι η επιτυχία μιας παράστασης προϋποθέτει συνεργασία, εργατικότητα και επιμονή.
Και έφτασε η μέρα της παράστασης. Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, το θέατρο γέμισε με γονείς, συγγενείς και φίλους των παιδιών. Η παράσταση ξεκίνησε με τη γνωστή σε όλους φράση: «Να τα πούμε;» και σύσσωμη η Χορωδία τραγούδησε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, υπενθυμίζοντας σε μικρούς και μεγάλους ότι σε μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών, κομμάτια της ελληνικής μας παράδοσης διατηρούνται ανέπαφα στον χρόνο.
Ύστερα, τα παιδιά φόρεσαν τις όμορφες στολές τους, μεταμορφώθηκαν σε ξωτικά, ταράνδους, ταχυδρόμους και μας μετέφεραν στο εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη. Εκεί, ο Άγιος ετοιμάζεται να παραδώσει τα δώρα στα παιδιά, συρρικνώνεται, όμως, στο πλύσιμο η στολή του! Με την υποστήριξη των ξωτικών και των ταράνδων του, ζητάει τη βοήθεια των παιδιών από 5 χώρες, με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθούν στην ανάγκη του.
Πράγματι, έτσι έγινε. Τα γράμματά του πήραν παιδιά από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία και την Ελλάδα. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα σκηνικά που αναπαριστούσαν μνημεία των χωρών. Σε συνδυασμό με τραγούδια (από τη Χορωδία) και χορούς (από την Τρίτη Τάξη) από αυτά τα μέρη, μεταφερθήκαμε εκεί με έναν τρόπο μαγικό.
Τα παιδιά έστειλαν στον αγαπημένο τους Άγιο μια νέα στολή, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει την αποστολή του. Αυτή η πράξη, υπενθύμισε σε όλους μας πως τα αληθινά δώρα δεν είναι τα υλικά, αλλά αυτά που προσφέρουμε με αγάπη, παρέχοντας ελπίδα και βοήθεια στους ανθρώπους που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Επιπλέον, η αναφορά στις διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, μας υπενθύμισε πως μπροστά στις αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, κάθε σύνορο καταλύεται.
Στο τέλος της παράστασης, οι θεατές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Η υπευθυνότητα με την οποία όλα τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στο έργο αυτό ήταν αξιοθαύμαστη. Τελικά είχαμε δίκιο, τα κατάφεραν!

Κείμενα – Θεατρική Διασκευή: Λένα Πανούση
Διδασκαλία Κειμένων/Επιμέλεια Γιορτής: Άννα Κολτσιδοπούλου, Λένα Πανούση, Αθηνά Κοτσιράκη
Διδασκαλία Χορωδίας και Ορχήστρας: Αρετή Γιαννακουδάκη
Χορογραφίες: Χριστίνα Καρασούλου (Γ1), Μαρία Χρυσικοπούλου (Γ2)
Σκηνικά: Βαγγέλης Θεοδωρίδης
Αντικείμενα Παράστασης: Μαρίνα Κοράκη
Επιμέλεια Πρόσκλησης και Προγράμματος: Λένα Πανούση, Αθηνά Κοτσιράκη
Επιμέλεια Προβολών: Άννα Κολτσιδοπούλου, Ελισάβετ Βατουσιανού
Διδασκαλία Ξενόγλωσσων Τραγουδιών: Καθηγήτριες Ξένων Γλωσσών, Αρετή Γιαννακουδάκη
Το παραμύθι είναι ελεύθερη, έμμετρη διασκευή του βιβλίου της Ιωάννα Κυρίτση-Τζιώτη «Η μπουγάδα του Αϊ -Βασίλη», εντάχθηκε στο Διαθεματικό Πρόγραμμα της Β’ τάξης «Κάθε πρόβλημα και λύση» και βασίστηκε στις δραστηριότητες του προγράμματος «2018- Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς», που εκπονεί το σχολείο.

Ανακοινώσεις Α΄ Τοσιτσείου Δημοτικού

Αναγγελίες Α' Αρσακείου - Τοσιτσείου Δημοτικού

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31