Ημερολόγιο

Απρίλιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30
Για 14η συνεχή χρονιά το Α΄Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού συμμετείχε με επιτυχία στην Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωκοινοβουλίου Νέων Ελλάδος, η οποία (33η) διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, στην Αθήνα στις 22-24 Απριλίου 2016. Πιο συγκεκριμένα:
Η πρώτη μέρα του διαγωνισμού (22 Απριλίου) έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Αμερικανικoύ Κολεγίου Ελλάδος (Deree) από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00 το βράδι. Κατά την πρώτη ημέρα του διαγωνισμού οι συμμετέχοντες μαθητές (delegates) κατατάσσονται στις Επιτροπές τους και επιδίδονται σε παιχνίδια δεξιότητας, συνεργασίας και επίλυσης προβλημάτων (team building). Οι μαθητές που συμμετείχαν στο φετινό διαγωνισμό ήταν 120 (από ιδιωτικά και δημόσια σχολεία) και χωρίστηκαν σε 10 Επιτροπές.
H δεύτερη μέρα του διαγωνισμού (23 Απριλίου) έλαβε χώρα επίσης στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος (Deree) από τις 9.00 το πρωί ως τις 22.00 το βράδι. Η δεύτερη μέρα του διαγωνισμού είναι αφιερωμένη στις εργασίες ανά Επιτροπές (Committee Work). Oι μαθητές εργάζονται ο καθένας στην Επιτροπή όπου ανήκει και επεξεργάζoνται τα θέματά τους με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής στην αγγλική γλώσσα. Στο τέλος της ημέρας τα μέλη της Επιτροπής καταγράφουν τις θέσεις τους σε ένα ομόφωνο ψήφισμα (Resolution). H δομή του ψηφίσματος είναι συγκεκριμένη και πανομοιότυπη με αυτή του Ευρωκοινοβουλίου.
Το σχολείο μας συμμετείχε στο διαγωνισμό με 2 μαθήτριες της β΄Λυκείου. Την Καλυψώ-Σοφία Σδράλη (Βγ) και την Αικατερίνη Σταθακάρου (Βδ).
Η Καλυψώ-Σοφία Σδράλη συμμετείχε στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων με θέμα «Τι πρέπει να κάνει η Ε.Ε. μετά την υπόθεση Snowden vs Τι πρέπει να κάνει η Ε.Ε. μετά τα γεγονότα στο Παρίσι; Με βάση την καινούργια συμφωνία "privacy shield" (ασπίδα ιδιωτικότητας) μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., με ποιο νομικό πλαίσιο μπορεί να εγγυηθεί η Ε.Ε. στους πολίτες της το δικαίωμα της ιδιωτικότητας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο;»
Η Αικατερίνη Σταθακάρου συμμετείχε στην Επιτροπή για τη Βιομηχανία, την Έρευνα και την Ενέργεια με θέμα «Συμβαδίζοντας με την ψηφιοποίηση του τομέα της ενέργειας, πώς πρέπει η Ευρώπη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που προκύπτουν από την ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και να εξασφαλίσει ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ηλεκτρική ενέργεια για τους πολίτες της;»
Η τρίτη και τελευταία μέρα του διαγωνισμού (24 Απριλίου) διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της ΟΤΕ Αcademy στο Μαρούσι από τις 9.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδι. Η τελευταία μέρα είναι και η επισημότερη ημέρα του διαγωνισμού και περιλαμβάνει την Γενική Συνέλευση (General Assembly), η οποία είναι μία προσωμοίωση της Γενικής Συνέλευσης του Ευρωκοινοβουλίου. Οι μαθητές καλούνται να υπερασπιστούν τα ψηφίσματά τους με υποστηρικτικούς και ενάντιους ρητορικούς λόγους καθώς και με ερωταποκρίσεις σε έναν ανοιχτό διάλογο με τις υπόλοιπες επιτροπές (debate). Στο τέλος της παρουσίασης του ψηφίσματος κάθε επιτροπής ακολουθεί ψηφοφορία για την αποδοχή ή την απόρριψη του κάθε ψηφίσματος.
Οι μαθήτριες του σχολείου μας διακρίθηκαν για το ομαδικό τους πνεύμα, το ηγετικό τους προφίλ, την επιχειρηματολογία τους και την ευγλωττία τους καθώς και για τη στέρεη γνώση των θεμάτων τους. Έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και αγωνίστηκαν με σθένος, ρητορική δεινότητα και αγωνιστική ηθική!
Ως εκ τούτου με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε, ότι και οι 2 μαθήτριές μας προκρίθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα Ευρωπαϊκό Forum του Ευρωκοινοβουλίου Νέων που θα λάβει χώρα το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο σε μία ευρωπαϊκή χώρα που θα μας ανακοινωθεί σύντομα.