Ημερολόγιο

Απρίλιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30
Θριαμβευτική παρουσία και διάκριση για το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Πάτρας στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο IndustrialTechnologies 2014”. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από  09/04/2014 έως 11/04/2014 στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα. Το Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν επιλεγμένα Πειραματικά και Ιδιωτικά Σχολεία από την Πάτρα και την Αθήνα, είχε τους ακόλουθους στόχους:

·         Γνωριμία των μαθητών με τις σύγχρονες βιομηχανικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων της νανοτεχνολογίας, καθώς και με τις νέες τεχνολογίες προηγμένων υλικών και παραγωγής.

·         Συμμετοχή των μαθητών σε συζήτηση σχετικά με τη σημασία των βιομηχανικών τεχνολογιών, τις μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις της Ευρώπης (π.χ. αποδοτικότητα των πόρων, καινοτόμες κοινωνίες, κλπ.).

·         Προώθηση της δημιουργικής σκέψης των μαθητών μέσω ενός διαγωνισμού.

·         Ενθάρρυνση για ενεργή συμμετοχή των μαθητών στο Συνέδριο, παρουσίαση των ιδεών τους και εξοικείωση με τις βιομηχανικές τεχνολογίες του Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Το πρόγραμμα συμμετοχής των Σχολείων περιελάμβανε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

·         Παρουσιάσεις και ενημερώσεις προς τους μαθητές των Σχολείων, σε θέματα που σχετίζονται με την εξέλιξη και τις μελλοντικές προοπτικές των σύγχρονων τεχνολογιών NMP(Nano-Materials-Productions), από τον Επίκουρο Καθηγητή Δ. Μούρτζη του Εργαστήριου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού (LMS), διευθυντής του οποίου είναι ο Καθηγητής Γ. Χρυσολούρης, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Εργαστήριο LMSήταν από τους διοργανωτές του Συνεδρίου IndustrialTechnologies 2014.

·         Επισκέψεις των μαθητών σε Εργαστήρια Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Κέντρων για να αποκτήσουν εμπεριστατωμένη άποψη στις τεχνολογίες NMP.

Στο δεύτερο στάδιο του προγράμματος:

·         Οι σχολικές ομάδες είχαν να αντιμετωπίσουν ζητήματα που σχετίζονται με τα ερωτήματα όπως: "Με πιο τρόπο είναι δυνατό οι τεχνολογίες NMPνα ανταποκριθούν στις σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα με ορίζοντα το έτος 2020;", "Ποια επινόηση καινοτόμου προϊόντος / υπηρεσίας, που θα βασίζεται στις προηγμένες τεχνολογίες NMP, είναι δυνατό να προσεγγίσει με ένα διαφορετικό τρόπο, τις κοινωνικές προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας;"

·         Κάθε σχολική ομάδα παρέδωσε μία έκθεση με την περιγραφή της ιδέας του προϊόντος / υπηρεσίας, καθώς και μία αφίσα που εκτέθηκε στο χώρο του Συνεδρίου, με τα βασικά σημεία της πρότασής τους.

Οι μαθητές συμμετείχαν στη θεματική ενότητα του συνεδρίου Industrial Technologies for Schools και διατύπωσαν με εισηγήσεις τους καινοτόμες προτάσεις και ιδέες με στόχο την παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών με ορίζοντα το 2020. Η ομάδα του Αρσακείου Λυκείου Πατρών, που είχε επιλεγεί να συμμετάσχει στο συνέδριο, αποτελούμενη από τους μαθητές: Αλετρά Αλέξιο, Μπατιστάτου Νεφέλη, Μπεμπέλη Ιωάννη, Μπίρμπα Κυριάκο, Ζερβού Μαρία – Ευσταθία, Καπώνη Φωτεινή, Καραπάνο Παναγιώτη, Λιαρόπουλο Ιωάννη, Μέγγο Μάριο – Ηλία, Παναγιωτακόπουλο Νικόλαο, Πετράκη Νεφέλη – Θεοφανία, Πορευόπουλο Νικόλαο, Σώζο Μάριο, Τζαβέλλα Κωνσταντίνο και Τσάντα Μαρία Χριστίνα, καθοδηγούμενη από τους καθηγητές: Πετράκη Εμμανουήλ (Φυσικός, PhD, Υποδιευθυντής του Αρσακείου Γενικού Λυκείου Πατρών), Γιαννακόπουλο Νικόλαο (Χημικός, MSc), Σταματόπουλο Σάββα (Τεχνολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός), βραβεύτηκε για την καινοτόμο πρότασή της με τίτλο Smart Wheels. Οι μαθητές αποτύπωσαν την ιδέα τους σε μία δεκαπεντασέλιδη αναφορά και στη συνέχεια με μία εξαιρετική παρουσίαση την ανακοίνωσαν στο συνέδριο. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εργασία των μαθητών, καθώς και για την καινοτόμο ιδέα τους θα αναρτηθούν στις παρακάτω ιστοσελίδες:

http://www.industrialtechnologies2014.eu/

http://www.arsakeio.gr/gr/patra/patra-high-school/327-greek/schools/patra/patra-high-school/events-activities/18940-industrial-technologies