Ποια είναι τα διάφορα ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων, τής Πρωτοχρονιάς και των Φώτων ανά τον κόσμο; Ποια είναι τα κοινά στοιχεία που συναντώνται σε όλες τις χριστιανικές χώρες, και με ποιες συνήθειες κάθε λαός εκφράζει τη διαφορετικότητά του;
Με αφορμή τη γιορτή των Χριστουγέννων, μαθητές τού γαλλικού τμήματος τής Β´ τάξης τού Β´ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού ευαισθητοποιήθηκαν στην έννοια τής διαπολιτισμικότητας, ενώ παράλληλα μοιράστηκαν τις γνώσεις τους και εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά.
Συγκεκριμένα, προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια για τα χριστουγεννιάτικα έθιμα σε Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Σουηδία και Αμερική, χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας, αναζήτησαν τις πληροφορίες στο ταμπλό τού Γαλλικού τμήματος τού Σχολείου και τις μετέφεραν στους συμμαθητές τους.
Στη συνέχεια, ενημερώθηκαν για το έθιμο των Γάλλων να μοιράζονται οικογενειακώς ή μεταξύ φίλων, ήδη από την Πρωτοχρονιά, την Galette des Rois, πίτα που συνδέεται με την γιορτή των Φώτων.
Μέσα από σχετικό κείμενο και με την προβολή αποσπάσματος εκπομπής τής γαλλικής τηλεόρασης, πληροφορήθηκαν ότι το γαλλικό αυτό έθιμο έχει τις ρίζες του σε ρωμαϊκή συνήθεια που σχετιζόταν με τη γιορτή τού χειμερινού ηλιοστάσιου και τον ερχομό τής Άνοιξης.
Επίσης, έμαθαν ότι στις μέρες μας ο τυχερός που θα βρει στο κομμάτι του το μικρό πορσελάνινο κουκλάκι, τη fève, στέφεται «βασιλιάς» τής ημέρας και ότι την επόμενη Κυριακή προσκαλεί στο σπίτι του τους φίλους του για μια νέα κοπή τής Galette.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την κοπή τής Galette des Rois που έγινε στην τάξη, σε μια προσπάθεια βιωματικής προσέγγισης τού εθίμου.
Τέλος, οι μαθητές παρουσίασαν γραπτώς τα γαλλικά και τα ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα.