Tην Πέμπτη 8 Ιουνίου, στις 15.00, στην Aίθουσα Νερού τού Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την απονομή βραβείων και τιμητικών επαίνων στους μαθητές που διακρίθηκαν στον μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας βίντεο με θέμα «Το παιδί-θύμα τού Ολοκαυτώματος», που διοργάνωσε ή Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων τού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Εβραϊκό Μουσείο τής Ελλάδος.
Όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική εκδρομή -έπαθλο τού διαγωνισμού- στο Άουσβιτς παρέλαβαν αυτοπροσώπως τα βραβεία και τους τιμητικούς επαίνους από τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γιώργο Καλαντζή, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και τον πρόεδρο τού Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) κ. Δαυίδ Σαλτιέλ.
Ανάμεσα σ΄ αυτά τα παιδιά βραβεύτηκαν και οι μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης Δημόκας Δημήτρης, Θεοφάνης Καμαριάρης και Ελεάννα Παπαθανασίου μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτριά τους φιλόλογο κ. Σοφία Χαριτίδου.
Σε κλίμα απόλυτης ησυχίας, όπως το απαιτούσε η περίσταση, τα παιδιά μίλησαν για τον τρόπο που εργάστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν τα βίντεο, τη συνομιλία τους με επιζήσαντες τού Ολοκαυτώματος και τη μοναδική εμπειρία ζωής που απέκτησαν από την επίσκεψή τους στον χώρο μαρτυρίου εκατομμυρίων Εβραίων.
Εξέφρασαν συναισθήματα αγανάκτησης και οργής για όσα συνέβησαν και δεσμεύτηκαν να διαδώσουν όσα είδαν και έμαθαν από αυτό το μοναδικό μάθημα ιστορίας που τους δίδαξε η επίσκεψη στο Άουσβιτς, γιατί όσοι δεν ξέρουν ιστορία είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν (Edmumd Burke, Βρετανός πολιτικός και φιλόσοφος).
Τη βραβευμένη ταινία τους «Άστρα Καρδιάς» μπορείτε να δείτε σε παλαιότερη ανάρτησή μας: http://arsakeiolykeiothess.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html, όπως και τις εντυπώσεις των παιδιών από την επίσκεψη στο Άουσβιτς: http://arsakeiolykeiothess.blogspot.gr/2017/05/blog-post_63.html