Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων τού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Εβραϊκό Μουσείο τής Ελλάδος διοργάνωσαν μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας βίντεο με θέμα «Το παιδί θύμα τού Ολοκαυτώματος». Ο Δημήτρης Δημόκας, ο Φάνης Καμαριάρης και η Ελεάννα Παπαθανασίου από την Α΄Λυκείου ανταποκρίθηκαν αμέσως στην πρόσκληση και, με την πολύτιμη βοήθεια τού Μιχάλη Δόκα, μαθητή τής Β΄ Λυκείου, ετοίμασαν ένα εξαιρετικό video.
Η κ. Νίνα Μπενρουμπή, μια από τους λίγους επιζήσαντες, μίλησε με τα παιδιά, τους μετέφερε τις φρικτές μνήμες της, που ακόμα και σήμερα την στοιχειώνουν, και ευχήθηκε να μη ζήσει κανείς ποτέ κάτι παρόμοιο.
Οι μαθητές διακρίθηκαν για το video τους τα «Άστρα Καρδιάς» και κέρδισαν ως έπαθλο ένα τριήμερο ταξίδι στο Άουσβιτς τής Πολωνίας και συμμετοχή σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα τού Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, που περιελάμβανε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κρατικό Μνημείο και Μουσείο τού Άουσβιτς στην Πολωνία, στις 25-27 Απριλίου 2017.
Τα παιδιά ταξίδεψαν στο Άουσβιτς και επέστρεψαν έντονα προβληματισμένα.
Οι εμπειρίες που απέκτησαν θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή και θα τους κάνουν ένθερμους και πειστικούς υποστηρικτές τής ειρήνης, τού σεβασμού και τής ανθρωπιάς.. Κι αυτό είναι το κέρδος!
Την προσπάθεια των παιδιών ενθάρρυνε και επέβλεπε η φιλόλογος κ. Σοφία Χαριτίδου.
Το βίντεο είναι αναρτημένο  στο ιστολόγιο τού Λυκείου:http://arsakeiolykeiothess.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html, όπου βρίσκονται και οι εντυπώσεις των παιδιών από το ταξίδι τους: http://arsakeiolykeiothess.blogspot.gr/2017/05/blog-post_63.html