Τα τρία τμήματα τής Β΄ Γυμνασίου συμμετείχαν, στο τρέχον σχολικό έτος 2016-2017, σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων.
Το Β΄1 και το Β΄2 σε περιβαλλοντικά προγράμματα με θέματα: «Μακεδονία. Γνωρίζω καλύτερα το φυσικό περιβάλλον τού γεωγραφικού διαμερίσματος που ανήκω» (Β΄1) και «Ο τόπος τής Μακεδονίας στους δρόμους τής ιστορίας» (Β΄2), ενώ το Β΄3 σε πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο: «Η πολιτιστική κληρονομιά τής Μακεδονίας. Ήθη και έθιμα που ταξιδεύουν στον χρόνο». Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών οι μαθητές μελέτησαν σχετικά θέματα.
Το επιστέγασμα των ερευνών ήρθε με τη διήμερη εξόρμηση (στις 6 και 7 Απριλίου 2017) στην ανατολική Μακεδονία, στην οποία επιβεβαίωσαν τα πορίσματα των εργασιών τους και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για τον τόπο, την ιστορία και τους ανθρώπους της.
Σε κάθε σταθμό τής εξόρμησής τους, αλλά και κατά τη διάρκεια τής διαδρομής, οι μαθητές που είχαν επεξεργαστεί το σχετικό θέμα ενημέρωναν τους συμμαθητές τους.
Την πρώτη μέρα, 6 Απριλίου 2017, μετέβησαν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άνω Ποροΐων, στο οποίο ενημερώθηκαν αναλυτικά με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για τη δημιουργία και τη βιοποικιλότητα τής λίμνης Κερκίνης.
Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στις όχθες τής λίμνης, όπου, με τη βοήθεια τού έμπειρου ξεναγού, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τη σπάνια ορνιθοπανίδα τής Κερκίνης και να περιηγηθούν σε ένα γοητευτικό τοπίο, στην καρδιά τής Άνοιξης.
Κατόπιν επισκέφθηκαν μια παρακείμενη φάρμα εκτροφής ντόπιων νεροβούβαλων, μιας πανάρχαιας φυλής ζώων πολύτιμης για την κτηνοτροφία και την οικονομία τής περιοχής.
Στη συνέχεια προχώρησαν στη Νιγρίτα και την καινοτόμο μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα «Βιοενέργεια Νιγρίτας Α.Ε.». Οι υπεύθυνοι τής εταιρείας τούς παρουσίασαν τις εγκαταστάσεις και τον φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο με τον οποίο παράγεται ηλεκτρική ενέργεια με τη χρήση ενεργειακών καλλιεργειών (κυρίως βιομηχανικού μπιζελιού).
Αφού πέρασαν από την αρχαία Αμφίπολη, έγτασαν το απόγευμα στην Καβάλα. Εκεί περπάτησαν στα σοκάκια τής γραφικής παλιάς πόλης και θαύμασαν τα αρχοντικά, το Ιμαρέτ και το σπίτι τού Μεχμέτ Αλί.
Στο τέλος τού περιπάτου τους απόλαυσαν από τον φάρο τής Καβάλας τη θέα τής αμφιθεατρικά χτισμένης πόλης.
Τη δεύτερη μέρα, 7 Απριλίου 2017 , συνέχισαν προς τους Τοξότες, στα Τέμπη τού Νέστου. Εκεί, με την καθοδήγηση τού συνοδού βουνού Δήμου Τοπείρου, δοκίμασαν τη μοναδική εμπειρία τής πορείας στο μονοπάτι που δημιουργήθηκε πάνω από τους μαιανδρισμούς τού Νέστου, με τη θέα να τους κλέβει την ανάσα και την ποικιλία σπάνιων ενδημικών λουλουδιών, την εαρινή μελωδία των ωδικών πτηνών και τα ίχνη των ζαρκαδιών, που λίγη ώρα πριν από αυτούς είχαν περάσει από τις αμμώδεις όχθες τού Νέστου, να μένουν αλησμόνητα στη μνήμη όλων.
Στην  πορεία τής επιστροφής επισκέφθηκαν το οινοποιείο τής «Βιβλίας Χώρας», στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, στις πλαγιές τού Παγγαίου. Έμαθαν για την καλλιέργεια και την παραγωγή τού εξαιρετικού αυτού τοπικού οίνου, με μεθόδους που συνδυάζουν τις πλέον σύγχρονες καλαίσθητες εγκαταστάσεις με το παραδοσιακό μεράκι των επιστημόνων οινοπαραγωγών.
Σειρά είχε το προσκύνημα στην ιστορική Μονή τής Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου. Οι μοναχές τούς υποδέχτηκαν φιλόξενα, τους κέρασαν και τους αφηγήθηκαν την ιστορία τής μονής.
Τους μαθητές τής Β΄ Γυμνασίου συνόδευσαν οι υπεύθυνοι καθηγητές των περιβαλλοντικών προγραμμάτων κ. Χαρά Τασιούλα (αρχηγός τής εξόρμησης), Γεωργία Στεφανίδου, Ελένη Κόντα και Αλέξης Αλεξίου.