Από 9 έως 11 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης το 15ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών Θεσσαλονίκης (15th TMUN), στο οποίο συμμετείχαν μαθητές τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.


Κάθε μαθητικό συνέδριο τού Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών (Model United Nations, MUN) διεξάγεται αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα και αποτελεί μια εκπαιδευτική προσομοίωση των πολιτικών δραστηριοτήτων τού Ο.Η.Ε., η οποία συνδέει το σχολείο με την πραγματικότητα και ασκεί τους μαθητές στη πραγμάτευση ζωτικών παγκόσμιων ζητημάτων, την πολυμερή διπλωματία και τον δημοκρατικό δημόσιο λόγο.
Μέσα από τη αποκλειστική χρήση τής αγγλικής γλώσσας, την έρευνα στο διαδίκτυο, την ενασχόλησή με την παγκόσμια επικαιρότητα, τις γνώσεις και τα βιώματα που αποκομίζουν, οι μαθητές προάγουν την αυτοπεποίθησή τους ως ομιλητών και πολιτών τού κόσμου και αποκτούν πολύτιμα εφόδια για το μέλλον τους.
Κατά τη διάρκεια τού 15ου TMUN οι μαθητές μας ανέλαβαν ρόλους ως διπλωμάτες-απεσταλμένοι ξένων χωρών. Διερεύνησαν την πολιτική των χωρών αυτών σε θέματα ημερήσιας διάταξης, ταυτίστηκαν με ηγετικούς ρόλους και δημιούργησαν συμμαχίες για να προτείνουν συναινετικές λύσεις με τη μορφή ψηφισμάτων.
Συζήτησαν διεξοδικά φλέγοντα ζητήματα όπως η προσφυγική κρίση, η στρατολόγηση παιδιών-στρατιωτών, το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, το ζήτημα των «φορολογικών παραδείσων», η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.
Από το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης συμμετείχαν με ιδιαίτερη επιτυχία 6 μαθητές τής Γ΄ τάξης, εκπροσωπώντας την Αυστρία και τον Καναδά, οι: Αλεξανδρής Βασίλης, Αλεξίου Άρτεμις, Καγκέλης Θέμος, Καραγιάννης Βασίλης, Κουδρόγλου Γιώργος και Παπαδοπούλου Ελισάβετ.
Τις αντιπροσωπίες των χωρών καθοδήγησε και συντόνισε η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Οικονόμου Τότα.