Πολλές ήταν οι δράσεις στις οποίες πήραν μέρος οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης από 4 έως 8 Απριλίου 2016 με την καθοδήγηση των δασκάλων τους κ. Λ. Πανούση και Λ. Λουκαδάκου και με αφορμή την Εβδομάδα τού Βιβλίου.
Την πρώτη κιόλας μέρα, στην ομαδοσυνεργατική αίθουσα, είχαν συνάντηση με την κ. Ελένη Πριοβόλου, συγγραφέα τού «Τρυφεράκανθου». Ο ήρωας τού βιβλίου, ένας μικρός σκαντζόχοιρος, τους έδειξε ότι είναι καλύτερο να σε σέβονται και να σε αγαπούν παρά να σε φοβούνται.
Οι δράσεις συνεχίστηκαν με ανταλλαγές βιβλίων. Οργανώθηκε μια δανειστική βιβλιοθήκη με τα αγαπημένα βιβλία των παιδιών, η οποία θα λειτουργήσει ώς το τέλος τής χρονιάς, ενώ παράλληλα ντύθηκαν ήρωες των αγαπημένων τους βιβλίων και κρατώντας μια αναγνωριστική πινακίδα στο χέρι πήραν μέρος στη βιβλιο-παρέλαση και διασκέδασαν παρέα με τους φίλους και τις δασκάλες τους.
Στο πλαίσιο τής διαθεματικής τους εργασίας «Μια εικόνα, χίλιες λέξεις, συναισθήματα σωρό!», οι μαθητές παρακολούθησαν ταινίες μικρού μήκους σχετικές με τα βιβλία, οι οποίες ήταν και η αφορμή για έκφραση συναισθημάτων αλλά και για δημιουργική γραφή.
Τέλος επισκέφτηκαν το Νηπιαγωγείο, με σκοπό να περάσουν με τα νήπια μία ευχάριστη ώρα και παράλληλα να τους δείξουν ότι το διάβασμα είναι απόλαυση. Με τον «Φεγγαροσκεπαστή» ανά χείρας πέρασαν την πόρτα τού Νηπιαγωγείου και συναισθήματα νοσταλγίας τους κατέκλυσαν. Με τη ρέουσα ανάγνωση τα παιδιά τής Δ΄ τάξης άφησαν άφωνους τους μικρούς ακροατές. Μηνύματα φιλίας και αλληλεγγύης αναδείχθηκαν μέσα από το παραμύθι και ύστερα ανά ζεύγη -μεγάλοι και μικροί- ζωγράφισαν εικόνες που τους έκαναν εντύπωση.
Δώρα και γλυκύσματα ανταλλάχτηκαν αλλά και ευχές να βρεθούν τού χρόνου στο δημοτικό. Με αυτό τον πρωτότυπο τρόπο και με γέφυρα το βιβλίο απέκτησαν νέους φίλους!