Βραβείο για τη συμμετοχή τους στον εφετινό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας με θέμα «Histoires-Mémoires» κατέκτησαν οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού.  Ο διαγωνισμός διοργανώνει κάθε χρόνο από το Γαλλικό Ινστιτούτο και την Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης τής πρεσβείας τής Γαλλίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες πρεσβείες στην Ελλάδα.
Στόχος τής συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι η ανάπτυξη τού ενδιαφέροντος των μαθητών για τη γαλλική γλώσσα ως προαγωγό των κοινωνικών σχέσεων και τής προσωπικής έκφρασης στην κοινωνία των πολιτών και τού πολιτισμού.
Οι μαθητές εργάστηκαν συλλογικά για 15 διδακτικές ώρες από τον Νοέμβριο ώς τον Φεβρουάριο 2017, με την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς τους κ. Όλγας Δασκαλοπούλου, δημιουργώντας ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο με φωτογραφίες και αναμνήσεις με τίτλο «Il y a 80 ans... je me souviens....» («Πριν από 80 χρόνια... θυμάμαι...»).
Το μεγαλύτερο κομμάτι τής εργασίας έγινε μέσα στην τάξη και είχε χαρακτήρα καθαρά εκπαιδευτικό και επιμέρους στόχους επικοινωνιακού, γλωσσικού και πολιτισμικού χαρακτήρα, με γνώμονα το επίπεδο των μαθητών (Β2-C1).
Αρχικά η καθηγήτρια ευαισθητοποίησε τα παιδιά μιλώντας τους για τον διαγωνισμό: το θέμα, τους οργανωτές αλλά κυρίως τον στόχο. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από την πρώτη κιόλας στιγμή και τόσο το ενδιαφέρον τους όσο και η συμμετοχή τους σε ό,τι έκαναν ήταν πολύ μεγάλα. Τα παιδιά έπρεπε να βρουν μια παλαιά φωτογραφία, να την αναπαραστήσουν με θεατρικό τρόπο αποδίδοντάς την όσο πιο πιστά μπορούσαν και στη συνέχεια να καταγράψουν τις αναμνήσεις από εκείνη την εποχή, βασιζόμενοι στο κείμενο με τίτλο "Je me souviens" ("Θυμάμαι") τού Γάλλου συγγραφέα Georges Perec.
H επιλογή τού θέματος έγινε μετά από επίσκεψη των μαθητών στο Αρχείο τού Σχολείου, όπου ξεχώρισαν μία φωτογραφία τού 1936. Η φωτογραφία παρουσίαζε μαθήτριες τού Αρσακείου να παίζουν στο διάλειμμα «Περνά-περνά η μέλισσα».
Οι μαθητές, αφού μελέτησαν και ανέλυσαν το εκπαιδευτικό σύστημα τής Γαλλίας και τής Ελλάδας, έκαναν σύγκριση τού εκπαιδευτικού συστήματος εκείνης τής εποχής και τής σημερινής μέσα από τη μελέτη των εξής λογοτεχνικών έργων: "Νέα Παιδαγωγική" τού Νίκου Καζατζάκη, "Νάσαι καλά δάσκαλε" τού Γιώργου Ιωάννου, "Ο πρώτος άνθρωπος" ("Le premier homme") τού Αλμπέρ Καμύ (Albert Camus), "Η δόξα τού πατέρα μου" ("La gloire de mon père") τού Μαρσέλ Πανιόλ (Marcel Pagnol), "Το γράμμα τού Γαργαντούα στον Πανταγκρουέλ" ("La lettre de Gargantua à Pantagruel") τού Φρανσουά Ραμπελέ (François Rabelais), το κεφάλαιο 26 από το πρώτο βιβλίο "Δοκιμίων" τού Μοντέν ("De l’institution des enfants" de Montaigne), απόσπασμα από τον "Εμίλιο" ("Émile ou de l’Éducation") τού Ρουσσώ (Jean-Jacques Rousseau) και τα ποιήματα "L’accent grave", "Le cancre", "Page d’écriture" τού Ζακ Πρεβέρ (Jacques Prévert) από την ποιητική συλλογή "Paroles" (1972 Collection Folio).
Στη συνέχεια οι μαθητές άρχισαν να αναζητούν και να καταγράφουν πληροφορίες που αφορούσαν σε γεγονότα ιστορικά, κοινωνικά, πολιτικά, καλλιτεχνικά, όπως επίσης και περιστατικά τής καθημερινής ζωής για το έτος 1936. Η παραγωγή γραπτού λόγου έγινε με τη συμμετοχή όλων των μαθητών, ακολουθώντας το νήμα των αναμνήσεων ενός ταξιδιού στις τέσσερεις εποχές τού χρόνου, ξεκινώντας από το φθινόπωρο που αρχίζουν τα σχολεία. Αφού από το 1936 ώς το 2016 είναι ακριβώς 80 χρόνια, οι μαθητές έδωσαν τον τίτλο «Πριν από 80 χρόνια, θυμάμαι...» στο ηλεκτρονικό ημερολόγιο αναμνήσεων που ετοίμασαν. Τράβηξαν τη φωτογραφία ακριβώς στο ίδιο σημείο που είχε τραβηχτεί πριν από 80 χρόνια στον προαύλιο χώρο τού Αρσακείου. Οι μαθήτριες σεβάστηκαν απόλυτα την ενδυμασία και το χτένισμα των κοριτσιών εκείνης τής εποχής και με θεατρικό τρόπο αναπαρέστησαν την ίδια ακριβώς εικόνα. Για τη μουσική επένδυση τού ηλεκτρονικού ημερολογίου επέλεξαν το μουσικό κομμάτι από την ταινία «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα» τού Θεόδωρου Αγγελόπουλου που συνέθεσε η Ελένη Καραΐνδρου.
Το αποτέλεσμα ικανοποίησε απόλυτα τα παιδιά, για τα οποία η συμμετοχή αυτή ήταν μια εξαιρετική εμπειρία.
Οι μαθητές Αγγελική Βαζαίου, Σπύρος Βερονίκης, Μιχάλης Δημητρόπουλος, Αργυρώ Καϊσαρλή, Γεωργία Καλλιώρα, Ανδριανή Καρδάτου, Αλεξάνδρα Κουρπά, Δημήτρης Μαζεμένος, Ελεάννα Παπαγεωργίου, Σεμέλη Τσιατά, που εργάστηκαν για το ημερολόγιο, θα παρευρεθούν στην τελετή απονομής των βραβείων, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου 2017, Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας, στο Γαλλικό Ινστιτούτο τής Ελλάδας.