Οι μαθήτριες Αλεξία Αποστολίδου και Ιωάννα Ζιώτη τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού κατέκτησαν το 1ο βραβείο στον Ευρωπαϊκό Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας “Γίνε επιστήμονας τού Cassini για μία ημέρα…». Στον ίδιο διαγωνισμό με έπαινο για τη συμμετοχή τους τιμήθηκαν και οι μαθητές τής Β΄ τάξης: Θεμιστοκλής Αντωνάκος, Μαρία Μαριδάκη και Κωνσταντίνα Νημά.
Τους μαθητές προετοίμασε ο καθηγητής Φυσικής κ. Γεωργίου Χρήστος.
Η απονομή των βραβείων και των επαίνων πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου 2016 σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο τής επιστημονικής διημερίδας με θέμα «Οι Φυσικές Επιστήμες στο προσκήνιο – Ευρώπη – Εφευρίσκοντας το μέλλον στην εκπαίδευση των Φυσικών Επιστημών». Η διημερτίδα διεξήχθη στις 2 και 3 Απριλίου 2016 στο Ε.Κ.Φ.Ε.
Ο συγκεριμένος διαγωνισμός διοργανώνεται από το Τμήμα Εκπαίδευσης τής European Space Agensy (E.S.A). Στην Ελλάδα την ευθύνη διεξαγωγής του είχε η υπεύθυνη των Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω κ. Ε. Τσιτοπούλου-Χριστοδουλίδη.
• Αναλυτικά αποτελέσματα τής κατάταξης των μαθητών που συμμετείχαν πανελλαδικά μπορείτε να δείτε εδώ: http://ekfeaigaleo.mysch.gr/?q=node/33
• Τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα τής E.S.A., στην οποία αναφέρονται οι πρωτεύσαντες μαθητές πανευρωπαϊκά:
http://sci.esa.int/education/57833-winners-of-the-cassini-scientist-for-a-day-competition-20152016/

Λίγα λόγια για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό «Γίνε επιστήμονας τού Cassini για μία ημέρα…»
Οι μαθητές που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό μελέτησαν τους τρεις στόχους που μπορεί να φωτογραφήσει το διαστημόπλοιο Cassini. Ακολούθως αποφάσισαν ποιος από τους τρεις στόχους πιστεύουν ότι θα αποφέρει τη μεγαλύτερη ωφέλεια στην επιστήμη και τον υποστήριξαν με ένα γραπτό δοκίμιο (έως 500 λέξεις, χωρίς φωτογραφίες) στην ομάδα επιστημόνων τής αποστολής NASA/ESA/ASI Cassini-Huygens, που θα λάβει την τελική απόφαση. Οι τρεις στόχοι, μεταξύ των οποίων κάθε ομάδα επέλεξε από έναν, ήταν οι εξής:
1. Τα δαχτυλίδια τού Κρόνου με τρία από τα φεγγάρια τού Κρόνου: Τηθύς, Εγκέλαδος και Μίμας.
2. Μια μακρινή εικόνα τού Δία.
3. Μια ταινία μικρού μήκους τού φεγγαριού τού Κρόνου Τηθύος, περνώντας πίσω από τη Ρέα.


Η αποστολή Cassini-Huygens είναι μια διεθνής προσπάθεια μεταξύ τής NASA, τού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και τής Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος (ASI). Το 2004, μετά από ένα ταξίδι σχεδόν επτά ετών, το διαστημικό σκάφος το οποίο περιλαμβάνει το διαστημικό όχημα Cassini Orbiter τής NASA και το διαστημικό όχημα Huygens τής ESA ήταν το πρώτο που εισήλθε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο. Τον Ιανουάριο το'υ 2005, το διαστημικό όχημα Huygens προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια τού Τιτάνα, ενός από τα φεγγάρια τού Κρόνου. Αυτή είναι η μόνη προσεδάφιση που έχει γίνει έως τώρα στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα και η πλέον μακρινή από τη Γη.
Το διαστημικό σκάφος Cassini βρίσκεται ακόμη σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, παρέχοντας στους επιστήμονες πληθώρα πληροφοριών για τον γιγαντιαίο πλανήτη και τα φεγγάρια του. Τώρα, στην τελική της φάση, η αποστολή Cassini έχει περίπου δύο χρόνια ακόμα μέχρι το τέλος τής δεύτερης παράτασης τής αποστολής, που ονομάζεται «αποστολή Ηλιοστάσιο». Οι τελικές τροχιές τού Cassini, το 2016 και το 2017, θα είναι θεαματικές. Το διαστημόπλοιο θα βρεθεί σε τροχιά κοντά στον Κρόνο και τα δαχτυλίδια του, πριν από την τελική του βουτιά στην ατμόσφαιρα τού Κρόνου τον Σεπτέμβριο του 2017. Προς το παρόν και μέχρι το τέλος τού 2015, η τροχιά τού Cassini βρίσκεται στο επίπεδο τού ισημερινού τού Κρόνου, δίνοντας ευκαιρία για μια τελευταία σειρά κοντινών περασμάτων από τα παγωμένα φεγγάρια τού Κρόνου.
Ο ανιχνευτής Huygens αναπτύχθηκε από την ESA και πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν στην κατασκευή των 12 επιστημονικών συσκευών τού διαστημικού σκάφους Cassini Orbiter. Τα δεδομένα που έρχονται στη Γη από το σκάφος Huygens, μαζί με τα στοιχεία από την εν εξελίξει αποστολή Cassini, μελετώνται από εκατοντάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Πολλοί από τους επιστήμονες που συμμετέχουν σε αυτή τη διεθνή αποστολή τής εξερεύνησης και της ανακάλυψης τού διαστήματος είναι από ευρωπαϊκές χώρες.

Σχετικοί ιστότοποι
• ‘The Huygens Probe lands on Titan’:
http://sci.esa.int/science-e/www/object/index.cfm?fobjectid=45751
• Artist’s impression of Cassini at Saturn:
http://esamultimedia.esa.int/images/spcs/huygens/cassini_saturn-hi.jpg
• NASA Cassini Scientist for a Day competition homepage:
http://saturn.jpl.nasa.gov/education/scientistforaday2015/