Οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, συνάντησαν τη συγγραφέα κ. Μαρία Παπαγιάννη στη Βιβλιοθήκη των Σχολείων. Τα παιδιά είχαν προετοιμαστεί για τη συνάντηση αυτή διαβάζοντας δύο βιβλία της: «Το δέντρο το μονάχο», που έχει αποσπάσει κρατικό βραβείο, και «Ως διά μαγείας». Τα επεξεργάστηκαν στην τάξη με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα τής συγγραφέως και ενημερώθηκαν για τη ζωή και το έργο της.
Επίσης, με δική τους πρωτοβουλία και με αφορμή τα βιβλία της και τη σχετική συζήτηση στην τάξη δημιούργησαν ζωγραφιές, κολλάζ και κείμενα με τις σκέψεις τους, τα οποία εξέθεσαν σε ταμπλό στον χώρο τής συνάντησης.
Η κ. Παπαγιάννη, άμεση και εξομολογητική, κέρδισε το ενδιαφέρον και τη συμπάθεια των μαθητών. Αναφέρθηκε στην απόφασή της να γίνει συγγραφέας, στις δυσκολίες τής πορείας της, στις ανησυχίες και τις συγγραφικές εμμονές της. Επίσης προέβαλε βίντεο που είχε ετοιμάσει η ίδια με σκηνές από κινηματογραφικά έργα και πίνακες που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα έργα της. Απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών και στο τέλος τής συνάντησης έγραψε αφιερώσεις στα βιβλία των μαθητών, που ενθουσιάστηκαν από τη γνωριμία της και εντυπωσιάστηκαν από την απλότητα και την αμεσότητά της.
Τους μαθητές προετοίμασαν και συνόδευσαν οι καθηγητές τους κ. Ε. Βαϊοπούλου, Λ. Δεληγιαννάκη, Μ. Δουζίνα και Μ. Σκούρτη.