Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31
Για έβδομη συνεχή χρονιά τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Ψυχικού, Εκάλης, Πάτρας και Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στη Διαρσακειακή Συνάντηση Δημιουργικού Προφορικού Λόγου, η οποία πραγματοποιήθηκε φέτος στις 15-16-17 Μαρτίου 2014 στα Τοσίτσεια Σχολεία της Εκάλης και στη Στοά του Βιβλίου και διοργανώθηκε από τη Φ.Ε.

Οι Συναντήσεις αυτές δίνουν την ευκαιρία στους εκκολαπτόμενους νεαρούς ρήτορες να εκφραστούν ελεύθερα αξιοποιώντας τις επικοινωνιακές και γλωσσικές δεξιότητές τους, αλλά και να βιώσουν την αξία της γόνιμης και πολιτισμένης αντιπαράθεσης αρθρώνοντας σαφή και τεκμηριωμένο λόγο, μέσα σε ένα χαρούμενο, φιλικό και, πάνω απ’ όλα, γιορτινό νεανικό κλίμα!


Διακόσιοι εξήντα  (260) μαθητές από 13 Σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) της Φ.Ε. έλαβαν μέρος στο ομαδικό ρητορικό αγώνισμα των Διττών Λόγων και στα ατομικά αγωνίσματα του Προτρεπτικού Λόγου, του Αυθόρμητου Λόγου και της Νοηματικής Ανάγνωσης.

Εξήντα δύο καθηγητές των Σχολείων της Φ.Ε., διαφορετικών ειδικοτήτων, συμμετείχαν ως κριτές των αγώνων, όπως και  πολλοί απόφοιτοι των Σχολείων Αθήνας, Θεσσαλονίκης  και Πάτρας, οι οποίοι  και συνέβαλαν σημαντικά στην ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.

Το Σάββατο και την Κυριακή (15-16 Μαρτίου) οι αγώνες διεξήχθησαν στα Τοσίτσεια Σχολεία της Εκάλης, όπου ολοκληρώθηκαν οι προκριματικοί και ημιτελικοί γύροι των αγωνισμάτων. Οι αγώνες ήταν ανοιχτοί στο κοινό.

Κατά τους ημιτελικούς γύρους των αγωνισμάτων διαγωνίστηκαν για τον τελικό

α) οκτώ μαθητές από τα γυμνάσια και οκτώ μαθητές από τα λύκεια για κάθε ατομικό αγώνισμα

β) για το ομαδικό αγώνισμα των Διττών Λόγων, τέσσερις ομάδες από τα γυμνάσια και τέσσερις ομάδες από τα λύκεια, οι οποίες συγκροτήθηκαν μετά από κλήρωση και αποτελούνταν από τρεις μαθητές διαφορετικών Σχολείων η καθεμία.

Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκαν στη Στοά τού Βιβλίου οι τελικοί γύροι όλων των αγωνισμάτων και η Τελετή Λήξης, παρουσία όλων των μαθητών που συμμετείχαν στους Ρητορικούς Αγώνες των Σχολείων τής Φ.Ε., επισήμων και όλων όσοι υποστηρίζουν ως μοναδικό όπλο τον διάλογο για τη θεμελίωση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας που θα αντιπροσωπεύει και θα ενώνει όλες τις διαφορετικές φωνές.




Τέτοια ήταν και τα θέματα τα οποία ανέπτυξαν οι μαθητές στους τελικούς γύρους:

  • «Πείτε “όχι”  στον σχολικό εκφοβισμό», Προτρεπτικός Λόγος Γυμνασίου

  • «Η μεγαλύτερη αδικία είναι η ίση μεταχείριση άνισων ανθρώπων», Προτρεπτικός Λόγος Λυκείου

  • «Η ζωή είναι αποδείξεις, όχι σκέψεις», «Παραμύθι χωρίς δράκο», «Άστατος καιρός τις επόμενες ημέρες», Αυθόρμητος Λόγος Γυμνασίου

  • «Σκόνη του», «Ελπίδα προς πώληση», «Άστεγος τοίχος», Αυθόρμητος Λόγος Λυκείου

  • «Πιστεύουμε ότι ως πρόεδρος τού Δεκαπενταμελούς πρέπει να ορίζεται ο μαθητής με τη μεγαλύτερη βαθμολογία», Διττοί Λόγοι Γυμνασίου

  • «Η αποχή από τις εκλογές δεν υπηρετεί τη Δημοκρατία», Διττοί Λόγοι Λυκείου





Χαιρετισμό απηύθυνε στους παρισταμένους ο Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος τόνισε την παιδαγωγική σημασία τής συμμετοχής των μαθητών στους Αγώνες Προφορικού Λόγου και εξήρε το ποιοτικό έργο των εκπαιδευτικών καθώς και τη συμβολή των γονέων.

Στη συνέχεια βράβευσε τους νικητές μαθητές, ευχαρίστησε τους συντελεστές τής διοργάνωσης, συγχαίροντας την Οργανωτική Επιτροπή, που αποτελούν οι καθηγητές κ. Σ. Γρατσία, Γ. Κωνσταντακάκης, Ειρ. Τσαγκαράκη, από τα Σχολεία τής Αθήνας, Β. Βαβαρούτσος, Β. Δεμίρη, από τα Σχολεία τής Θεσσαλονίκης, και Χρύσα Παπουτσάκη, υπεύθυνη των Ρητορικών Αγώνων τής Φ.Ε., και ευχήθηκε στους μαθητές πολλές επιτυχίες στο μέλλον.

Οι Ρητορικοί Αγώνες στέφθηκαν από επιτυχία και η τελετή έκλεισε με την υπόσχεση όλων, μέσα σε κλίμα χαράς και ικανοποίησης, να συνεχίσουν την πολύ σημαντική αυτή προσπάθεια που αναδεικνύει τη στενή σύνδεση Λόγου, Πολιτισμού και Δημοκρατίας και να συναντηθούν και πάλι την επόμενη χρονιά!


Δείτε εδώ τα βραβεία.