Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31
Στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius περιηγήθηκαν, αθλήθηκαν και εξόρμησαν

Μια πολυπολιτισμική, χαρούμενη και γελαστή παρέα με πολλές όμορφες αναμνήσεις από την Ελλάδα έγιναν οι 48 μαθητές που συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δια βίου μάθησης Comenius στο πλαίσιο της 5ης διακρατικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας από τις 7 ως τις 12 Οκτωβρίου.

Οι 26 μαθητές και μαθήτριες των οκτώ αποστολών από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Λεττονία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Λιθουανία είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τις οικογένειες των 22 Ελλήνων μαθητών του Β' Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού, θαυμάζοντας ταυτόχρονα τον ελληνικό πολιτισμό, μέσα από περιηγήσεις σε ιστορικά μνημεία, διεξαγωγή «μίνι» ολυμπιακών αγώνων και εξορμήσεις στα ελληνικά νησιά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υποδοχής, τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες υποδέχθηκαν η βυζαντινή και παραδοσιακή χορωδία των Αρσακείων σχολείων με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, ενώ ακολούθησε και ανασκόπηση όλων των δραστηριοτήτων των χωρών κατά την πρώτη χρονιά του προγράμματος.

«Τον πρώτο χρόνο του προγράμματος με τίτλο "The healthy young people of today are the future of Europe tomorrow" πραγματοποιήθηκαν διακρατικές συναντήσεις στη Γερμανία, στη Λιθουανία, στη Σαρδηνία και στην Πορτογαλία· εφέτος η συνάντηση έγινε στην Ελλάδα και έπονται οι συναντήσεις στις υπόλοιπες χώρες» δηλώνει η συντονίστρια του προγράμματος κυρία Χρυσάνθη Βαβέτση.

Ιστορικές περιηγήσεις


Το διάστημα παραμονής τους στη χώρα μας οι ξένες αποστολές μαζί με τους Έλληνες μαθητές και καθηγητές επισκέφθηκαν τον Παρθενώνα, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, όπου το επιβλητικό τοπίο εντυπωσίασε μαθητές και εκπαιδευτικούς αφήνοντας τους απόλυτα ευχαριστημένους.

Την τελευταία ημέρα παραμονής τους στην Ελλάδα οι εννέα αποστολές ταξίδεψαν μέχρι τη γραφική Ύδρα, όπου απόλαυσαν το μοναδικό φυσικό πλούτο των ελληνικών νησιών.

«Οι μαθητές και οι καθηγητές ένιωσαν με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική φιλοξενία, μαγεύτηκαν με την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας. Ο καλός καιρός ήταν ένα μόνιμο θέμα θαυμασμού και συζήτησης, αφού την ώρα που βρισκόμασταν στην Ύδρα και επικρατούσαν καλοκαιρινές θερμοκρασίες, στις περισσότερες χώρες ο καιρός ήταν χειμερινός, ενώ χιόνι υπήρχε σε αρκετές από αυτές όπως η Γερμανία, η Λιθουανία και η Λετονία» σχολιάζει η κυρία Βαβέτση.

«Comenius Olympic Games»

Εκτός από τις επισκέψεις των συμμετεχόντων στους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν και στις αθλητικές εκδηλώσεις «Comenius Olympic Games», όπου έλαβαν μέρος στις εγκαταστάσεις των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού. Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν σε αγώνες μπάσκετ, ποδοσφαίρου, βόλεϊ και αγωνίσματα στίβου. Στο τέλος των αγωνισμάτων δόθηκαν αναμνηστικά μετάλλια στους συμμετέχοντες.

Παράλληλα, ενημερώθηκαν για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την πρωταθλήτρια του στίβου στο άλμα επί κοντώ και εκπρόσωπο του Συλλόγου Ολυμπιονικών κυρία Αφροδίτη Σκαφίδα, ενώ παρακολούθησαν την παρουσίαση των εθνικών σπορ των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Comenius.

«Όλοι όσοι συμμετείχαν έμειναν κατενθουσιασμένοι, είχαν γίνει μια δυνατή ομάδα με άριστη συνεργασία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε η κυρία Βαβέτση εξηγώντας πως «είναι μοναδικό το συναίσθημα των παιδιών όταν πραγματοποιούν τις μετακινήσεις και συνειδητοποιούν ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Τα προγράμματα αυτά πέρα από τα γνωστικά οφέλη είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταρριφθούν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, μια εξαιρετική ευκαιρία για τους έφηβους μαθητές και μαθήτριες τους μελλοντικούς πολίτες του αύριο».

Λίγα λόγια για το Comenius

Το πρόγραμμα Comenius ανήκει στα ευρωπαϊκά προγράμματα διά Βίου μάθησης (Life Long Learning), είναι επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης της εκπαίδευσης αλλά και της σύσφιξης των σχέσεων των λαών της Ευρώπης. Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να βρεθούν μαζί, να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες, καταρρίπτοντας τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, συνεργαζόμενοι σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος «Οι υγιείς νέοι του σήμερα είναι το μέλλον της Ευρώπης του αύριο» είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού οδηγού για τον υγιεινό τρόπο ζωής των εφήβων, ενώ σε όλο το διάστημα των δύο ετών μαθητές και καθηγητές συνεργάζονται μαζί με ειδικούς σε θεματικές ενότητες για τη διατροφή, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τη χρήση και την κατάχρηση του διαδικτύου, τον αθλητισμό.

«Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν συνεργάζονται σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στην δικιά μας περίπτωση σε θέματα εφηβικής υγείας, ενώ μετακινούνται στις χώρες-εταίρους όπου μαθαίνουν από κοντά τον τρόπο ζωής των υπόλοιπων λαών της Ευρώπης. Ταυτόχρονα τους δίνεται η ευκαιρία να γνωριστούν με συνομήλικούς τους ανά την Ευρώπη, και να νιώσουν βιωματικά τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής, αφού φιλοξενούνται στις οικογένειες των μαθητών και φιλοξενούν και οι ίδιοι με την σειρά τους» αναφέρει η κυρία Βαβέτση.

Το πρόγραμμα αξιολογήθηκε πρώτο για την Ελλάδα και έβδομο για την Ευρώπη.

Η παιδαγωγική ομάδα των καθηγητών της ελληνικής συμμετοχή αποτελείται από την υποδιευθύντρια του Β' Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού κυρία Σοφία Ραπτάκη, τη συντονίστρια του προγράμματος Comenius κυρία Χρυσάνθη  Βαβέτση, την καθηγήτρια Πληροφορικής κυρία Αγγελική Μιχαήλ και τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Ευθύμιο Κάτσικα.

Το επόμενο ραντεβού των εννέα χωρών-εταίρων δόθηκε στην Πολωνία τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

(Αναδημοσίευση άρθρου τής εφημερίδας "Το Βήμα", 29/10/2013)