Ημερολόγιο

Απρίλιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30
Δύο ομάδες μαθητών τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού συμμετείχαν στο Μοντέλο Ο.Η.Ε., που πραγματοποιήθηκε από 2 έως 6 Απριλίου 2013 στο φημισμένο Robert College τής Κωνσταντινούπολης, εκπροσωπώντας τις χώρες τού Βελγίου και τού Αφγανιστάν.
Το Robert College τής Κωνσταντινούπολης ιδρύθηκε το 1863 και βρίσκεται στο κέντρο τής πόλης με θέα τον Βόσπορο. Είναι από τα πιο φημισμένα σχολεία διεθνώς, με υψηλά ακαδημαϊκά standards και απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών.
Η διοργάνωση τού Μοντέλου Ο.Η.Ε. είναι υψηλών προδιαγραφών, εφάμιλλη με αυτή τού Μοντέλου τής Χάγης, από την οποία και ελέγχεται για το επίπεδο και την αποδοτικότητα τής οργάνωσης. Το RCIMUN 2013 είναι από τα πιο απαιτητικά διεθνώς συνέδρια και χρειάζεται υψηλό επίπεδο προετοιμασίας και ετοιμότητας καθώς οι συμμετέχοντες προέρχονται απο αγγλόφωνες χώρες, με πολλούς από αυτούς να μιλούν τα Αγγλικά ως μητρική τους γλώσσα.
Οι μαθητές τού Αρσακείου ανταποκρίθηκαν θαυμάσια στις παραπάνω προκλήσεις και επέδειξαν κατάρτιση, ομαδικό πνεύμα και συνεργασία καθώς και πρωτοβουλία και δυναμικότητα, με αποτέλεσμα να αποσπάσουν τα καλύτερα σχόλια απο την εκπαιδευτική κοινότητα.
Οι μαθητές που εκπροσώπησαν το Αφγανιστάν ήταν οι: Αναστάσιος Νικολακόπουλος (πρέσβης - Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων), Δήμητρα-Αθηνά Μωραΐτη (Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), Μαρία Καλαμπόκα (Επιτροπή Περιβάλλοντος), Ευγένιος Πετρόπουλος (Επιτροπή Αφοπλισμού), Μαρία Αρφαρά-Μελαίνη (Επιτροπή Ειδικών Θεμάτων). Το Βέλγιο εκπροσώπησαν οι: Ιωάννης Ζούρος (Πρέσβης - Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων), Βασάκος Βασίλης (Επιτροπή Αφοπλισμού), Γιαννίκου Παρασκευή (Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων), Γκίβαλου Αναστασία (Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), Κλαυδιανού Όλγα (Επιτροπή Ειδικών Θεμάτων).
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν, ενδεικτικά, τα εξής: Αναθεώρηση διεθνών συμβάσεων για τους μισθοφόρους, Καταπολέμηση τής οικονομικής τρομοκρατίας, Περιορισμός τής στρατικοποίησης τής Αρκτικής Ζώνης, Αντιρρησίες συνείδησης, Το θέμα των συριακών συνόρων, Χειρισμός ψηφοφόρων κατά την διάρκεια εκλογών, Παράνομο εμπόριο οργάνων, Παιδική κακοποίηση στη Νοτιοανατολική Ασία, Μέτρα για τη διατήρηση τής βιοποικιλότητας, Αναθεώρηση τής νομοθεσίας για το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου, Νομιμοποίηση των ναρκωτικών, Εξάλειψη τής σύγχρονης δουλείας, Διαφάνεια στον αθλητισμό και στημένα παιχνίδια, Ανεργία και κοινωνικό κράτος, Ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης σε καιρό κρίσης.
Την ευθύνη τού προγράμματος και τής προετοιμασίας των μαθητών είχαν οι καθηγήτριες Αγγλικών κ. Αγγελική Τζαμάλη  και Μαρία Παππά, οι οποίες και συνόδευσαν τους μαθητές στην Κωνσταντινούπολη.


Στο Robert College στην Κωνσταντινούπολη

robert college 2013 istanbul