e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Από τις 5 έως και τις 10 Ιουλίου 2018 ομάδα αποφοίτων του Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού (Κλασικού) επισκέφθηκε τη διακεκριμένη βρετανική πανεπιστημιούπολη Οξφόρδη. Τους αποφοίτους συνόδευαν η κ. Μαρία Θεοδωρέλου, Διευθύντρια του Σχολείου, και η κ. Χριστίνα Αλεβίζου, Καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας. Ακολουθεί το κείμενο της Διευθύντριας και κείμενα των συμμετασχόντων αποφοίτων: 

Το μαγικό ταξίδι στον χρόνο, γιατί κάπως έτσι φάνταζε η περιήγησή μας στη βρετανική πανεπιστημιούπολη της Οξφόρδης, ξεκίνησε την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018. Αφήνοντας τους πιο κεντρικούς και πολυσύχναστους δρόμους βρεθήκαμε να βαδίζουμε ανάμεσα σε επιβλητικά κτήρια, να μεταφερόμαστε σε ένα διαφορετικό κόσμο. Νέοι άνθρωποι, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές,  κυκλοφορούσαν γύρω μας. Το πρώτο απόγευμα επισκεφθήκαμε το Κολλέγιο Wadham (έτος ιδρύσεως 1610)· μετά το θυρωρείο της εισόδου το βλέμμα μας περιπλανήθηκε σε έναν από τους πολλούς κήπους του Κολλεγίου, στο φροντισμένο κεντρικό κτήριο, στο ατμοσφαιρικό παρεκκλήσι, ενώ σε διπλανό κήπο ομάδα φοιτητών, από διάφορα κράτη του κόσμου, παρουσίαζε το σαιξπηρικό έργο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας». Η επίσκεψή μας συνεχίστηκε στη σύγχρονη πτέρυγα του Κολλεγίου, όπου ενημερωθήκαμε για τον τρόπο λειτουργίας του· εκείνο που μας άγγιξε ιδιαίτερα ήταν η φροντίδα του Κολλεγίου για την πολύπλευρη στήριξη των φοιτητών στο δύσκολο και συχνά πιεστικό πρόγραμμα των σπουδών τους.

Ακολούθησαν μέρες γεμάτες  ερεθίσματα, αφορμές προβληματισμού κάποιων παιδιών για μελλοντικές μεταπτυχιακές σπουδές·  ένα άλλο στοιχείο που προσέδιδε επίσης ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στην εκδρομή μας ήταν η ποικιλία των εικόνων και των ερεθισμάτων· η επίσκεψη χώρων ιστορικών όπως η Bodleian Library (η κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου), το Μουσείο Τέχνης Ashmolean,  το μουσικό ταξίδι στην εποχή της Αναγέννησης με το Madrigals on the River, η εναλλακτική και εμπνευσμένη παράσταση Peter Pan (δοσμένη από φοιτητές των Κολλεγίων), η επίσκεψη στο Blenheim Palace και, τέλος, εκείνο το κυριακάτικο πρωινό στη μοναδική Ελληνορθόδοξη εκκλησία της Οξφόρδης. Μέσα στην απόλυτη κατάνυξη που δεν επιβαλλόταν αλλά γεννιόταν από τη ζεστασιά και την πίστη ανθρώπων (Ελλήνων και όχι μόνο) που ζώντας μακριά από τις πατρίδες τους έχουν συνειδητοποιήσει την πραγματική αξία και δύναμη των δεσμών ενός λαού μέσα από τη θρησκεία και τη γλώσσα, παρακολουθήσαμε τη θεία λειτουργία στην αγγλική, ελληνική, ρωσική και λατινική γλώσσα και γνωρίσαμε μια φυσιογνωμία εμβληματική, τον πρώτο Βρετανό ορθόδοξο επίσκοπο (Διοκλείας – Μεγάλης Βρετανίας) μετά το σχίσμα των εκκλησιών, τον σεβασμιότατο Κάλλιστο Ware.
Μαρία Θεοδωρέλου (Διευθύντρια του Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού)

Η πενθήμερη εκδρομή στην Οξφόρδη εκτός από ένας πολύ καλός τρόπος ξεκούρασης και ψυχαγωγίας ήταν μια τεράστια ευκαιρία. Μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τον πολιτισμό, την κουλτούρα και κυρίως τον τρόπο σκέψης του λαού της Αγγλίας, να έρθουμε πιο κοντά στην τέχνη, σε πνευματικά φωτισμένους ανθρώπους, σε αρχιτεκτονικά έργα υψηλής αισθητικής και, φυσικά, στα αγγλικά ταξί. Προσωπικά, ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν τα κολλέγια, τα οποία παρότι συντηρούνται χρόνια, είναι σε άριστη κατάσταση και διαθέτουν μια χαρακτηριστική ζεστασιά και φιλοξενία. Το ταξίδι ήταν από κάθε άποψη υπέροχο και, κατά τη γνώμη μου, άξιζε πραγματικά. Η ίδια η εκδρομή υπήρξε ένα δώρο για το οποίο ευχαριστούμε τη διευθύντρια του σχολείου κ. Θεοδωρέλου και την καθηγήτρια των Αγγλικών κ. Αλεβίζου, οι οποίες μας συνόδευσαν και μας χάρισαν πάρα πολλές αξέχαστες στιγμές. Ευχαριστούμε για όλα.
Λυκούργος Καϊσαρλής

Το ταξίδι στην Οξφόρδη  ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία που σίγουρα δεν μετάνιωσα που έζησα. Τα κολλέγια, οι πανέμορφοι κήποι και τα αξιοθέατα θα μείνουν πάντα αποτυπωμένα στη μνήμη μου, όπως και όλες οι στιγμές τρέλας που έζησα με τους συμμαθητές μου, τους καθηγητές  και τους συνοδούς, σε αυτό το υπέροχο μέρος . Την προσοχή μου τράβηξαν τα κτήρια , τα οποία ήταν χτισμένα ομοιόμορφα και θύμιζαν κάποια παλαιότερη εποχή, καθώς επίσης και οι παμπ που είχαν διακοσμηθεί με θεαματικό τρόπο. Η εκδρομή στην Οξφόρδη ήταν από τις καλύτερες που έχω κάνει ποτέ και εύχομαι να μου δοθεί η ευκαιρία στο μέλλον να επισκεφτώ ξανά αυτή τη μαγευτική πόλη!
Ηλιάνα Διγενή

Είχα επισκεφτεί την Οξφόρδη πριν από κάποια χρόνια, η βιαστική όμως περιήγηση που είχα κάνει τότε δεν συγκρίνεται με την εκδρομή αυτή. Αυτή τη φορά είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πραγματικά την πόλη. Είδα μοναδικά τοπία, πανέμορφα κτήρια, πύργους, κολλέγια, τη βιβλιοθήκη Bodleian, το παλάτι Bleinheim και πολλά άλλα. Εμπειρίες όπως η παρακολούθηση του θεάτρου του Πήτερ Παν, το πικ νικ, τα δείπνα στις παμπ, οι ατελείωτες βόλτες, τα ψώνια και κυρίως οι στιγμές που πέρασα με τους φίλους μου θα μου μείνουν αλησμόνητες. Η εκδρομή αυτή αποτέλεσε ένα πρόσθετο αποχαιρετιστήριο δώρο για εμάς τους φετινούς απόφοιτους, και θα με κάνει να αναπολώ τα χρόνια του λυκείου με ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη.
Αλεξάνδρα Πολυμεροπούλου


Η εκδρομή στην Οξφόρδη σηματοδότησε τη λήξη της σχολικής ζωής, μιας πολυετούς περιόδου που χαρακτηρίζεται από ποικίλα συναισθήματα, άσχημα και ευχάριστα, αλλά στο τέλος κρατάμε τις όμορφες αναμνήσεις. Η εκδρομή ήταν υπέροχη και μας γέμισε με πολλές εικόνες και πρωτόγνωρες εμπειρίες. Οι βόλτες στους δρόμους της Οξφόρδης που είναι σαν να είναι βγαλμένοι από άλλη εποχή, τα γεύματα στις pub, οι όμορφοι κήποι του παλατιού Bleinheim (και το κατρακύλισμα μας φυσικά) είναι στιγμές που θα μας μείνουν αξέχαστες.
Αλίκη Ταλφανίδου

Η περιήγησή μας στην Οξφόρδη ήταν ένα όχι μόνο ευχάριστο αλλά και εποικοδομητικό ταξίδι, καθώς μάθαμε πολλά τόσο για τη λειτουργία των πανεπιστήμιων της Οξφόρδης και την ιστορία τους, όσο και για τη φοιτητική ζωή και τα ιδρυτικά τους μέλη. Οι παραστάσεις που παρακολουθήσαμε ήταν άψογες και εξαιρετικά οργανωμένες από ταλαντούχους ανθρώπους γεμάτους πάθος για αυτό που κάνουν είτε αυτό είναι η ηθοποιία είτε το τραγούδι. Τέλος, τα τοπία και οι τεράστιες πράσινες εκτάσεις που είχαμε την τύχη να δούμε ήταν μαγευτικές και θύμιζαν  παραμύθια (και όλα αυτά είχαμε τη δυνατότητα να τα  απολαύσουμε χάρη στην  κ. Θεοδωρέλου που το οργάνωσε με πολλή αγάπη και την κ. Αλεβίζου, που μας επέβλεπαν καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού). 
Στέλιος Αλεβυζάκης